måndag 19 december 2011

Den egyptiska statens våld

De flesta kommer inte se eller uppleva statens våld då de allra flesta antingen är indoktrinerade till att tro att det är fel att inte lyda, eller helt enkelt inte vågar göra motstånd. Men i egypten gjorde de motstånd i våras. I videon nedan visas statens riktiga ansikte; ett tiotal poliser sparkar och slår en redan skadad demonstrant med med batonger till h*n ligger orörlig på marken, och h*n är inte ensam. Många slås brutalt ned och man ser poliser skjuta på folkmassorna. 


Inget snack om socialt kontrakt kan övertyga en sansad människa att våldet i videon är befogat. Staten är inget annat än ett våldsamt kriminellt gäng; när befolkningen inte lyder så kommer de brutalt slås ner. Och tro inte att den svenska staten är principiellt annorlunda.

Jag är inte helt hundra på om videon är från innan Mubarak fängslades eller efter. Hursomhelst så spelar det inte så stor roll då det är samma stat. Den egyptiska staten byttes inte ut. en överväldigande majoritet av polisen och militären som för bara ett år sen försvarade diktatorn och förtryckte folket finns fortfarande kvar. Hur kan någon tro att någonting kommer ändras när dessa djävlar som kallar sig polis och militär fortfarande är kvar på sina poster!? Visst att Mubarak är ett svin, men poliserna i videon ovan är ena riktiga jävla as. Som jag skrivit förut; det är soldater man ska frukta, inte presidenter och kungar. Att förvänta sig att mördarna som förtryckte en tidigare helt plötsligt ska beskydda en och tillhandahålla rättvisa rättegångar är ren galenskap. Men även om hela militären och poliskåren byttes ut så skulle inte problemen lösas då samma incitamentstruktur finns kvar. Visst att de förmodligen inte skulle vara lika våldsamma som sina föregångare, men att de skulle vara rättvisa och opartiska i konflikter mellan civilpersoner och sig själva finns inga skäl att tro. Det det egyptiska folket borde gjort är att privatisera polisen, domstolarna, fängelserna och militären; dvs avskaffa staten och sluta tro att aggressionsvåld, monopol och lydnad löser några problem och inse att det är aggressionsvåld, monopol och lydnad som är problemet.

måndag 12 december 2011

Att kunna försvara sig

Jag ogillar att skriva bra saker om mig själv, men jag alltid sett mig som relativt vältränad och har iaf inte varit bland de svagare i min omgivning. När jag växte upp cyklade jag överallt då vi länge inte hade bil och kollektivtrafiken sög. Innan jag flyttade hemifrån så cyklade jag i runda slängar 10 - 14 mil/vecka. Jag tränade mycket hemma och började så småningom gymma och har gjorde det i många år. När jag var ute på stan kände jag mig säker, jag hade både styrka och snabbhet... trodde jag. Men att kunna lyfta skrot har nästan ingenting att kunna slåss med att göra.

Efter att ha blivit rejält nedslagen av nån jävel, som slog sin flickvän/fru, när jag ingrep på midsommar 2010 så bestämde jag mig för att börja träna thaiboxning. Väldigt snabbt insåg jag att jag faktiskt inte kunde något som helst om hur man slåss. Stancen var dålig och garden för låg. Dessutom märkte jag att konditionen som krävs för att sparra hårt mot en partner vida överstiger konditionen som krävs för monotona aktiviteter såsom cykling. Jag försöker inte på något sätt förminska cyklisters kondition men det blir genast väldigt mycket jobbigare/annorlunda när belastningen är i det närmaste slumpmässig och man måste gå från 0% - 100% på en bråkdels sekund för att inte bli sparkad i huvudet. Och göra detta efter man tagit några slag i nyllet och är yr samt blivit sparkad på låren så hårt att man tvivlar på om man kommer kunna ta sig till jobbet nästa dag, det är mycket jobbigare än att hålla samma tempo och puls på en cykel runt en stilla sjö en solig höstförmiddag.

Nu tränar jag thaiboxning och MMA tio timmar/vecka och har slutat gymma helt och hållet iprincip (borde dock börja klämma in ett gymbesök 1-2 ggr/vecka). Min kondition är bättre än någonsin tidigare och styrkan otroligt mer funktionell. Trots det är jag inte i närheten lika självsäker som jag var förr. En kille på 60 kg+ som tränat några år skulle kunna spöa mig och en erfaren kille med samma vikt som jag är det rent ut sagt omöjligt att vinna mot. Men en person som har legat på gymmet och pumpat och tror att han är grym skulle jag nog få ner.


En annan aspekt av självförsvar som det oftast hyschas med i sverige är att kunna hantera vapen. De flesta män har lärt sig hantera vapen i lumpen men eftersom värnpliktenslaveriet numera är avskaffat så ligger nog mäns vapen(o)kunskaper på ungefär samma låga nivå som kvinnors. Alla myndiga personer borde kunna ladda, osäkra/säkra och avfyra pistol och gevär i min mening. Jag säger inte att alla måste äga vapen och spendera varje söndag på skyttebanan (även om det vore bra), det enda jag vill få fram egentligen är att om man någonsin hamnar i en livshotande situation med skjutvapen inblandade så ska kunna använda dem. Vad gör det om man lyckas ta pistolen från en fysiskt överlägsen rånare om man inte vet hur man använder den tex?

Är du en soffpotatis och känner att du borde börja träna (men inte vill/har råd att gå med i nån kampsportsförening) så rekommenderar jag dessa hemövningsprogram
De första tre punkterna är träningsscheman för armhävningar, situps och chins/pullups medans den sista punkten är en zip-fil med 8 st 30 min långa mp3-filer. Filerna är uppdelade i boxning, thaiboxning, MMA och allmän konditionsträning. Varje "gren" har två olika intensiteter; 2 min träning + 1 min vila och 3 min träning + 1 min vila. Konditionsträningen är 30 min utan vila. Det fina med dessa filer är att Bas säger åt en vad man ska göra hela tiden. Ska man slappa så måste man skita i övningar eller pausa spåret (vilket genast ger en dåligt samvete), detta gör att man får ett bra mått på om man förbättrats. Förutom dessa fyra program så rekommenderar jag löpning (både milen och typ 400 m sprint).

Det som verkligen saknas i träningen ovan är sparring med en partner. Att göra armhävningar må göra ens slag hårdare men det lär en inte hur det känns att ta en vänsterkrok på käken. Nästa steg är naturligtvis att börja träna thaiboxning eller MMA (och/eller jiu-jitsu och krav maga) och ta en tur ut till närmsta skytteförening. Men att börja med hemträningen ovan är åminstone en bit på vägen.

En till sak jag tycker man borde kunna (som jag bannemig ska ta och lära mig) är att överleva i vildmarken. Och även här med måtta; man behöver inte kunna klara av att bli nedsläppt naken mitt i vintern ute på tundran, men att veta vilket håll söder är och kunna göra upp eld, veta vilka växter man ska äta och gräva sig en bivack är något som klarar en cost-benefit-analys galant. Men det blir ett kommande inlägg.

Den gråa marknaden i Lagos

Jag tipsade tidigare om en BBC-dokumentär om Lagos i nigeria. Nu kommer mer om ungefär samma sak då en kompis från Baltic Seasteading tipsade om det här blogginlägget (som jag tycker ni borde läsa då det säkert är mer välskrivet än vad det här kommer bli). Det är mycket läsvärt och handlar om Robert Neuwirths föredrag nedan och hans nyutgivna bok, The Stealth of Nations.Han talar om den "informella" handeln (som han kallar System D, men jag kommer kalla den gråa marknaden*) i världen i allmänhet och nigeria i synnerhet. Han nämner några intressanta siffror i sitt föredrag
  • I Lagos arbetar ca 80% av stadens arbetsföra befolkning i den gråa marknaden.
  • 1.8 miljarder människor världen över verkar inom den gråa marknaden.
  • Sammantaget är värdet skapat på den gråa världens näst största ekonomi.
  • Den gråa marknaden växer snabbare än den vita och år 2020 kommer 2/3 av världens arbetsföra befolkning verka inom den.
Ett fel Neuwirth gör dock syns redan i titeln på hans föredag "Free Markets vs. Flea Markets" där västvärlden skulle vara de "fria" marknaderna och den gråa är loppmarknader. Det är gatuhandeln i Lagos som är fri, inte köpcenterna i Sockholm. Det ekonomiska system vi lever i nu är långt ifrån en fri marknad. Och en fri marknad är vad jag vill ha. Tänk bara på vad det innebär att den gråa marknaden växer snabbare än den vita. Statens regleringar, skatter, tullar och kvoter är inte bara omoraliska (då de innebär att aggressionsvåld ska riktas mot de som inte lyder) utan även en börda för ekonomin. Marknaden växer snabbare när den är fri.

Dessutom är arbetslöshet en sak värd att notera. Jag träffade en nigeriansk systemvetare på krogen  häromveckan och vi började prata om nigeria och Lagos. Han sa att Lagos var väldigt "snabbt". Han sa att han ogillade Englands förslappande; att man väntar sig att andra ska lösa problemen åt en. I nigeria är folk inte arbetslösa på samma sätt som här, de skapar helt enkelt jobben själva. Och som Neuwirth tar upp (och som BBC-dokumentären visar) så har den nigerianska staten slagit ner hårt på marknaderna i Lagos och de tidigare självförsörjande gatuhandlarna har antingen blivit arbetslösa eller tvingats flytta. Följande inlägg från ett nigerianskt forum är väldigt talande.
"Job portal in Lagos. This same Fashola's government that has rendered millions of innocent youths jobless and put them in penury. Examples:
  1. Demolished markets in Oshodi,Tejuosho, Oyingbo, Mushin, Alaba etc with displaced traders without alternative place to sell
  2. The activities of LASAA-the agency for outdoor adverts that has driven thousands of people in advertising and related industry into joblessness
  3. The activities of Lands and planning ministry that has made it expensive and combersome to start building projects and therefore rendered thousands jobless in the construction industry
  4. The double taxation and aggressive tax drive that have imposed additional 5% tax on hotels and restaurants and additional tax burden on businesses in general in this period when banks and other companies are laying off workers. Fashola's policies are anti-business and many have taken flight out of Lagos.
These and many others have worsened the unemployment situation in Lagos. Fashola's government should look into these rather than deceiving us with useless job portals that will get us no where."
På en fri marknad växer så det knakar och folk, fattig som rik, blir rikare. När staten blandar sig i så blir det i bästa fall stagnation och arbetslöshet; i värsta fall krig, svält och massmord. Vägen framåt är inte mer regleringar och statlig kontroll, utan färre lagar och större individuell frihet. Staten borde förkastas till historiens sophög.


* = Den vita marknaden är den som sker i enlighet med statens regler. Skillnanden mellan den svarta och den grå marknaden är att den gråa säljer lagliga saker utanför statens kontroll medans den svarta säljer olagliga saker. Det är dock självklart ingen knivskarp gräns mellan dem.

lördag 10 december 2011

Det är soldater man ska frukta, inte presidenter och kungarIbland nämns och/eller incinueras att poliser och soldater som begår hemska saker isig inte är onda, utan det är de som ger dem orderna som är onda. Dvs statens våldsamma arm ses som något värdesneutralt verktyg. På något sätt ses poliser och soldater på samma sätt som folk ser på vapen; det är inte vapen i sig som dödar folk utan det är de som avfyrar dem. Alltså är det inte poliserna och soldaterna personligen som ska straffas för hemskheter de begått, utan det är deras överodrande. Detta är självklart nonsens då poliser och soldater har egen vilja och borde stå till svars för deras egna handlingar. Dom är inte "vapnet", dom är mördarna. Buffy Sainte-Marie skrev en väldigt passande sång som Donovan framförde väldigt bra.På samma tema är nästa klipp (som Carl Jakobsson också skrivit om)Synsättet polis/militär == verktyg är otroligt främmande i mina ögon. Tex hur kan egyptierna ens få för sig att lita på militären då de var de som var förtryckarna bara några månader sedan!?Utan soldater och poliser är presidenter och kungar inget mer än arga gubbar, inget farligare än en dement farfar. Det är poliser och soldater, som lyder blint, som är de vi ska vara rädda för, inte ordrarna i sig.

"He who joyfully marches to music in rank and file has already earned my contempt. He has been given a large brain by mistake, scince for him the spinal cord would fully suffice. This disgrace to civilization should be done away with at once. Heroism at command, senseless brutality, deplorable love-of-country stance, how violently I hate all this, how despiceable an ignoreable war is; I would rather be torn to shreds than be a part of so base an action! It is my conviction that killing under the cloak of war is nothing but an act of murder."-- Albert Einstein

torsdag 8 december 2011

Linux 20 år


Jag har skrivit om Linux tidigare och tänkte ta och återigen skriva lite kort om det nu när det Linux fyller 20 år. För den som sitter på en Windowsburk så är det tokenkelt att testa Ubuntu, som är en av de mest populära Linuxdistrona. Jag rekommenderar att ni laddar ner antingen Xubuntu, som är mer likt  Mac OS och kan fås väldigt likt det väldigt populära Gnome 2, eller Lubuntu, som är mer likt Windows och lite mer lightweight än Xubuntu (och Xubuntu är redan rätt lightweight). Ladda därefter ner Wubi, som är en Ubuntu-installerare för Windows. Därefter är det bara att följa instruktionerna. Ingen partionering av hårddisken behövs då Ubuntu installeras på en virtuell hårddisk i Windows. Vill du avinstallera Ubuntu är det bara att öppna Wubi igen och ta bort det. Så ge det ett försök, det är enkelt, gratis och skoj!


onsdag 7 december 2011

"Anarkister" som är emot frivilliga interaktioner


Jag har gillat Alliance of the Libertarian Left (ALL) på Facebook allt sedan jag hittade Roderick T. Long. Men jag funderar på om det verkligen är några att gilla. Jag är kluven iaf. Jag har sett en del saker de postat jag inte direkt hållt med om, men nu är det en sak som får mig att vilja ta avstånd från dem. De länkade till det här blogginlägget (vilket triggade en diskussion om voluntaryism vs anarkism som nu har raderats). Titeln är "But it's voluntary" och argumenterar mot anarkokapitalisters och voluntaryisters åsikt att det är moraliskt fel för en tredje part att hindra två samtyckande individer att interagera med varann på ett visst sätt. H*n skriver:

"Whenever an ancaps says, “but it’s voluntary” anarchists could care less. If I went to a 100 percent voluntary society where religious persecution, voluntary chattel slavery, homophobia, blackmail, and patriarchy were the norm, I would fight against those authoritarian hierarchical systems because I believe they are extremely oppressive. I would even fight against them even if the oppressed groups didn’t mind being oppressed which is/was common for many oppressed groups. ... But the question we have to ask is, is the above a free society? According to “ararcho”-capitalist it is free while the anarchists see oppression everywhere whether it’s voluntary or not! And this is what really what separates anarchism from “anarcho”-capitalism."

Det som gör mig upprörd är att författaren och ALL har en mall om hur samhället ska se ut och vara. Det är inte aggessionsvåld, slaveri, rån och mord per se de är emot; om staten faller och folk organiserar sig fredligt på ett sätt de inte gillar så kommer använda våld för att tvinga oss andra att göra på deras sätt! Hur kan det ens kallas anarkistiskt eller frihetligt? De vill trycka ner deras definition av vad ett fritt samhälle borde vara i halsen på oss andra. De vill inte ha ett dynamiskt samhälle där individer och grupper kan leva under sida vid sida under olika lagar, regler och normer. De är lika mycket för frihet som Stalin var.

Tyvärr tänker nog de flesta anarkosocialister som ALL och sålänge som det är deras definition av anarkism som är den gängse så är jag glad att vara "anarko"-kapitalist. Är det aggressionsvåld mot oliktänkande som menas med anarkism så är jag ingen anarkist. Jag är en voluntaryist.

EDIT: Läsa gärna kommentarerna till blogginlägget jag hänvisar till. En person, David, äger sönder och sågar inlägget mening för mening. Rätt värd läsning ändå!

Överreagerade visst lite, men min poäng kvarstår; tillåter man inte att andra vill leva på ett annat så är man ingen anarkist i mina ögon.