söndag 28 juli 2013

DNs ledare: "Det demokratiska i att inte rösta"

Bästa ledaren hittills i DN. Lena Andersson har fått mig att se rött många gånger, men den här gången blev jag glatt överraskad. Det är en mycket frihetlig ledare hon knackat ihop.

Se bara följande citat:
"Men demokrati är också rätten att slippa valutslag, på det att folk får styra sig själva snarare än varandra. Demokrati är inte bara rätten att delta, det är också rätten att få vara i fred. När vi röstar om det mesta i tillvaron har vi inte skapat ett mer demokratiskt samhälle, utan bytt ut en diktator mot en annan. En diktator kan ju vara välvillig, liksom folkviljan"
Fast det är ordet republik hon borde använda, demokrati är tvingande majoritetsstyre, punkt.
"Det är mycket man inte bör rösta om ifall människors negativa rättigheter ska respekteras. I vårt samhälle finns en problematisk tendens att blanda samman olika sorters rättigheter och betrakta negativa rättigheter som positiva, alltså att de är något man ges genom majoritetens välvilliga beslut, så som barnet får en daghemsplats. Men negativa rättigheter har man utan att någon tillhandahåller dem. Det är en avgörande skillnad som förklarar varför det är rimligt att rösta om positiva rättigheter men inte negativa."
[...]"Men ingen har rätt att tvinga på hela befolkningen en sådan lära genom att låta dess påbud och förbud omfatta alla bara för att flertalet har röstat på den."
Men ingen har rätt att tvinga på hela befolkningen någon lära genom att låta dess påbud och förbud omfatta alla bara för att flertalet har röstat på den.

Fixed that for you.

1 kommentar:

  1. Hon slår huvudet på spiken och prickar helt rätt.

    http://swelibertarianism.blogspot.se/2013/08/huvudet-pa-spiken.html

    SvaraRadera