torsdag 7 november 2013

Arbetsplatsolycka: den skadade fick 10 000 kr, staten 620 000

I Friskispressen nummer 6 (2013) finns ett inslag om Nicholas Levak, som genom en fruktansvärd olycka i livsmedelsbutiken där han jobbade fastnade med högerarmen i köttfärskvarnen. En del av armen fick senare amputeras på sjukhuset.

Nicholas har konstruerat en unik protes i samarbete med tillverkarna för att kunna träna på gymmet, och det var två passager i inslaget jag reagerade på:
"Men ingen protes är optimal, det finns massor kvar att göra på den fronten. Samtidigt har ju inte vården hur mycket pengar som helst att lägga på mig och min träning."
Senare i artikeln:
"Ett år efter olyckan fick butiksägaren villkorlig dom för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppskada. Påföljden blev 10 000 kronor i ersättning till Nicholas, 20 000 i dagsböter samt 600 000 i företagsbot. Men Nicholas har faktiskt jobbat lite i butiken efteråt och klandrar inte ägaren."
...
Staten är urusuel på att dela ut rättvisa, och har igen bevisat att den är en kleptokratisk egoistisk maskin som roffar åt sig varhelst den kan. Alla byråkrater på Arbetsmiljöverket måste ju få mat på bordet! Hade inte riktig rättvisa, det vill säga kompensation till offret, varit att Nicholas fick de där 620 000 kronorna istället? Då kanske han hade kunnat använda dem för att förbättra sin protes? Butiksägaren blir väl lika mycket straffad oavsett? 

Visst att det kanske inte var Nicholas som väckte åtal (kommer jag på först nu, och gör skäl för ovanstående bild). Men hursomhelst borde offret, om någon, få pengarna! Det låter väl rimligt!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar