tisdag 22 februari 2011

Från miljömupp till AnKa

Det händer ibland att någon frågar efter bra nybörjarmaterial om liberalism och/eller anarkokapitalism och jag har egentligen inget bra svar på det. Själv började jag min politiska resa som någon slags miljömedveten tonåring, en "miljömupp" kanske man kan säga. Jag började läsa på Svenska Dagbladets debattforum, och även om jag knappt skrev ett enda inlägg, så blev jag allt mer liberal, eller snarare socialliberal. Under gymnasiet hade jag idéen om att staten skulle ta hand om skolgång och vård mm för alla under 20 år. Efter det skulle det endast vara skatt så att dessa 20 första åren bekostades, samt polis, militär och domstol (såklart) då jag aldrig ens tänkte tanken att de skulle kunna skötas privat. 

När jag i slutet av 2005 eller början av 2006 insåg att jag skulle få rösta i mitt första val i september 2006 så började jag bli lite mer intresserad av politik. Hemma har ämnet nästan varit tabu. Pappa har ibland mumlat om att Svt var vinklade men mer än så har det nästan aldrig varit. Men en dag så googlade jag några ord som skulle så småningom göra mig till anarkist: "svenskt liberalt parti".

Jag reggade mig på Liberal Debatt (LD) där fröet till Liberala partiet hade såtts några månader tidigare. Där spenderade jag vansinnigt många timmar. Jag läste Johan Norbergs böcker "Till världskapitalismens försvar", "När människan skapade världen" och Hayeks "The Road to Serfdom" bara för att nämna några. Julen 2006/2007 var jag minarkist (eller mink som det nyligen myntats på LP-forumet).

Men Zeddicus och Carl Jakobssons debatter på LD gjorde att jag inte riktigt kunde försvara nattväktarstatens våldsmonopol. Bryan Caplans strålande föreläsning Less than the minimal state, Ayan Rands tafatta försök att visa att anarki leder till våld samt mycket läsning på Mises.org och sakta men säkert gled jag över till den mörka sidan. Jag började följa Stefan Molyneuxs YouTube-kanal samt läsa några av hans böcker på hans hemsida. Jag läste Rothbards "The Ethics of Liberty" och Francois Tremblays "But who will build the roads?", men tyckte inte att någonting jag läste var helt klockrent. Som fysiker störde jag mig på Molyneuxs ibland felaktiga analogier med fysik, Rothbards tjat om naturliga rättigheter och hans inkonsistenta syn på immateriell egendom samt Tremblays aggressiva ton och att han faktiskt inte förklarade särskilt mycket. Men på det stora hela övertygades jag mer och mer.

En nv-stat lider av kalkyleringsproblemet, likt alla andra planekonomiska institutioner. Hur ska staten veta hur många poliser som behövs? Ska alla ha varsin livvakt eller ska det vara en polis per tiotusen invånare? Vilka brott som ska prioriteras? Ska man satsa på att förebrygga brott eller sätta dit brottslingar? Hösten 2007 var jag definitivt AnKa.

Sen dess har jag diskuterat statens våldsutövning åtskilliga gånger och börjar lära mig lite grann i vilken ordning man ska säga saker, för att inte skrämma slag på motdebattören så att dennes indoktrinering att anarki är synonymt med kannibalism och barnavåldtäkter sätter in. Men jag har fortfarande inte någon bok som jag skulle rekommendera till en nybörjare som är lite intresserad. Jag tycker boken "To Serve and Protect: Privatization and Community in Criminal Justice" av Bruce L. Benson är en riktigt bra bok. Men jag tror inte att en nybörjare orkar plöja igenom en sådan bok. Dessutom nämns in ordet anarki en enda gång fastän han pratar om att privatisera hela rättsväsendet; polisen och domstolarna. Iofs kanske det bara är bra.

Är det någon som har ett förslag på bra nybörjarmaterial?

På Flashback var det någon som nämnde att han blev AnKa efter att ha sett Jacob Spinneys film "The State Is Not Great: How Government Poisons Everything" nedan.


Visst är den bra!? Själv önskar jag att den legat uppe för fem år sen när jag var velig. Även denna video av Molyneux är också bra.


Jag gick från miljömupp till AnKa på en lång och snirklig väg. Hur får man någon att gå rakare och snabbare än vad jag gjorde?

6 kommentarer:

  1. Jag tror faktiskt inte det är önskvärt med någon expressväg till "Ankeborg". Tror det viktigaste är att var och en går i den takt som passar honom eller (alltför sällan) henne. Några magiska piller finns knappast.

    En del kanske är ekonomiskt lagda och uppskattar den sidan, medan andra kan lockas mer av att få dricka sprit och knarka bäst dom vill. Andra har usla skolminnen bakom sig och lockas av att kunna göra det bättre för sina barn. Osv.

    Det bästa vi kan göra är nog att helt enkelt visa att vi finns, eller att den här "filosofin" finns, och länka till så många olika vägar till upplysning som möjligt.

    Jag visste inte att det fanns något som hette anarkokapitalism eller ens klassisk liberalism förrän jag var nästan 22 år. Ett litet mål för mig (som jag kom på nu) är att försöka se till att ingen ska behöva upptäcka det så sent.

    SvaraRadera
  2. Glömde att nämna argumentet till varför jag inte tycker att man ska skynda på det hela:

    Den som plötsligt bara vispas in i anarkokapitalismen (av t.ex. en karismatisk youtube-person) utan att först ha gått igenom hela processen med att fundera igenom hur si och så skulle kunna lösas osv, tror jag kan ha lätt för att senare sväljas tillbaks av såna som Khepera eller möbelklister.

    Man ska förstås pröva sin egen ståndpunkt, men jag tror att det är bättre att inspektera tåget INNAN man hoppar ombord s.a.s.

    SvaraRadera
  3. Jag kan iofs med i att det kanske är bra att det inte finns någon expressväg till ak. Men att kunna ge något bra material som får läsaren att tänka till, ifrågasätta saker och ting som gemene man tar för givet mm. Helst någonting som inte skrämmer bort folk iaf.

    Btw, Ankeborg var ett bra ord jag ska börja använda om ak.samhälle! :)

    SvaraRadera
  4. Det vore faktiskt inte helt fel att samla ihop ett litet bibliotek med länkar till böcker, podcasts, filmklipp osv sorterat efter vilken nivå den intresserade själv anser sig ligga på.

    Alla "vi" skulle ju då kunna länka till den sidan och hjälpas åt att hålla det up to date för att förenkla letandet åt dom som vill lära sig mer.

    Det tål att tänkas på...

    SvaraRadera
  5. Jag tycker det är en toppenidé. Om det inte finns bra material så får vi väl skapa det själva. Nästan alla skriver ju alldeles för mycket hela dagarna! :)

    SvaraRadera
  6. Saken är biff, jag drar igång med en "prototyp" direkt. Har en massa gamla hemsidesprojekt liggande som jag kan sno kod ifrån och få ihop nåt enkelt, kanske redan ikväll. Sen ska man ju förhoppningsvis orka få till nåt snyggt också (som jag inte orkat med grevadlux.com =P) men det kan man ju bygga runt själva funktionaliteten.

    Kanske kan vi skramla ihop några kronor till nåt i stil med "frihetsbiblioteket.se" så småningom, men jag hostar det gärna under grevadlux.com till att börja med.

    SvaraRadera