tisdag 23 augusti 2011

Privatisera skolorna


DN mf skriver om en konflikt mellan skolan till en fjärdeklass i Uddevalla och barnen i klassens föräldrar. Konflikten handlar om läraren till klassen, som färäldrarna anser vara olämplig, men som skolan inte ser några som helst problem med. Vid skolstarten höll föräldrarna hemma 14/17 elever. Det som är intressant här är att skolan uppenbarligen missköter sig. Varför skulle annars en överväldigande majoritet av föräldrarna hålla barnen hemma? Men att skolan missköter sig och är dålig är inget förvånande. Föräldrarna får inte skicka barnen till en annan skola, och skolan har inga incitament att göra ett bra jobb, då de inte tjänar något själva på att ebjuda en bra tjänst. Det är helt enkelt alla gamla klassiska symtom på att allt staten gör, gör den dåligt.

Om skolorna hade varit helt privat skötta; vinst går till ägarna, och föräldrarna betalar direkt till skolan och inte via skattesedeln, så hade allting sett mycket annorlunda ut. Hade nästan alla föräldrarna till en klass klagat på en lärare och hotat med att inte låta barnen fortsätta gå till skolan skulle den läraren bytas ut illa kvickt. Detta tack vare vinstintresset. Och föräldrarnas hot hade varit reellt då de skulle kunna köpt skoltjänster av en konkurrerande skola. Idag kan föräldrar inte hota med någonting egentligen då det råder skol indoktrineringsplikt och skolorna har inget incitament öht att erbjuda bra tjänster.

3 kommentarer:

 1. Jag skulle vilja veta vad konflikten handlar om egentligen. Din bristfälliga analys av privatskolor är nåt slags underfundigt skämt eller är du så dålig på riktigt?

  SvaraRadera
 2. Vad spelar det för roll vad konflikten handlar om? Föräldrarna vill inte att deras barn ska undervisas av en viss lärare. Det är väl det enda viktiga?

  Och peka ut vad jag gjort fel istället för att vara otrevlig. Att börja med ett personangrepp tyder väl snarare på att du faktiskt inte har någr argument att komma med.

  SvaraRadera
 3. Hej Niclas! Mycket bra blogg! Jag har fått höra från Gustav Fridolin att saker som skolor och sjukvård inte ska vara vinstdrivande eftersom man inte kan utvärdera resultatet av vården eller skolan förrän efteråt. Det är för mig konstigt, då jag anser att även statliga skolor kostar och pengar och drivs med "vinst".

  Hur ser du på det argumentet?

  MVH anonym

  SvaraRadera