tisdag 27 september 2011

Enda lösningen är att privatisera polisen


DN har på sista tiden skrivet flera artiklar om hur inkompetent polisen är. Trots mer resurser rycker de inte ut på knappt 6500 larmde rycker inte ens ut snabbt när det är skottlossning och nästan alla anmälningar mot polisen avskrivs utan någon utredning (SvD). Polisers vanligaste brott utanför tjänst är våld mot kvinnor. Läs det igen, våld mot kvinnor. För vanliga människor är våldsbrott ganska långt ner på listan. Men vilka tror ni dras till ett våldsamt yrke? Naturligtvis de som gillar, och har lätt att ta till, våld.

Polisen är alltså lat, resursslösande, inkompetent och våldsam. Det är inte för att det finns några få rötägg, hela systemet är skit.
  1. Staten har monopol så det finns ingen annanstans att vända sig. Bara detta gör att de inte har incitament att erbjuda en bra tjänst. 
  2. De får pengar genom skatt, dvs att stjäla från befolkningen. Deras kunder som ska tillfredställas är alltså inte du och jag, det är inte vi som ger dem pengar, utan det är politiker  och ämbetsmän. Det är de som polisen skyddar och tjänar, inte oss. Varför tror du egentligen straffet för skattebrott är så otroligt högt?
  3. Det är ingen tredje part som agerar domare vid en konflikt mellan en civilperson och staten. Staten agerar själv domare. Vad händer då? Jo, naturligtvis kommer staten inte dömma sig själv lika hårt som civilpersoner. Poliser kan därmed komma undan med nästan vad som helst.
Det finns en lösning på problemet. Privatisera polisen och privatisera domstolarna.

söndag 25 september 2011

Ankdammen - Frihetliga strategier

Carl Jacobsson och Victor (medbloggare här. Jag, Niclas, har dratt utomlands.) har gjort ett till avsnitt av Ankdammen.

I dagens avsnitt av Ankdammen diskuteras frågan om hur vi libertarianer kan uppnå ett fritt samhälle. Vilka vägar står öppna för oss och vilka för- och nackdelar finns det med de olika strategierna? De strategier som diskuteras är: parlamentarisk, seasteading, secession/utträde ur staten, kontraekonomi och att allmänt stödja rationellt tänkande.










torsdag 22 september 2011

Hur skatter drivs in

Hittat hos the UK Libertarian. Om man tror att skatteverket har superkraften att få pengar bara genom att fråga efter dem så vet jag inte om man ska skratta eller gråta. Tyvärr nog gråta...

måndag 19 september 2011

Skatteverket har hittat hit igen


Vilket sammanträffande att jag skickar in en blankett till skatteverket och i samma veva läser dom min blogg.

anarkokapitalist.blogspot.com 2011-09-12 11:36:23 - Skatteverket
anarkokapitalist.blogspot.com 2011-09-12 11:34:37 - Skatteverket
anarkokapitalist.blogspot.com 2011-09-12 11:30:37 - Skatteverket

Är det standard att dom letar efter en på internet när man lämnar in blanketter eller kan det vara så att dom håller koll på mig sen ett tidigare inlägg? Man ska inte vara paranoid, men det skulle vara kul om andra (som inte skrivit kritiska saker om staten/skatt/skatteverket) fått besök av dem sedan de lämnat in blanketter.

söndag 18 september 2011

Helikopter-Ben Bernanke

Bandet Rothbard med låten "Helicopter Ben". Behöver jag nämna att de är libertarianer... :)




Mer om inflation och fiatvaluta här, här och här.


BTW bandet söker just nu en basist/gitarrist, så passa på, detta band kommer troligtvis att växa under Ron Paul kampanjen!

Bandets hemsida:

måndag 12 september 2011

Kort om agorism


Det var ett tag sen jag läste Samuel Konkins A New Libertarian Manifesto och Agorist Class Theory (båda finns att ladda ner här) men tänkte ändå att det kan vara värt att skriva om då jag fick en fråga på Facebook för inte så länge sen om hur man kan göra det surt för staten. Jag svarade att jag egentligen inte vet. Jag försöker bara undvika den så mycket jag kan. Och det är egentligen det agorism handlar om.

Konkin hävdade att det bästa sättet att nå det statslösa samhället inte är att vänta tills staten avskaffat sig själv och det är fritt fram att bygga de organisationer (privat polis, domstolar mm) som ska "ersätta" dess funktioner. Staten kommer inte avskaffa sig själv utan det är snarare den privata polisen, dvs säkerhetsföretagen, som kommer bekämpa den och ställa statens lakejer inför rätta i de privata domstolarna. Det vi borde göra är alltså att engagera oss i den gråa (lagliga aktiviteter men undvika skatt mm, tex jobba svart) och svarta (olagliga aktiviteter, tex sälja knark) marknaden. Detta för att underminera staten då den enbart beskattar den vita marknaden (per definition) och anarkistiska säkerhetsorganisationer kan bara uppstå i den svartgråa. Alltså minska den vita, och öka den svarta och gråa, marknaden.

När den svartgråa marknaden når kritisk massa kan säkerhetsföretagen bildas och kan skydda sina kunder från staten. Staten minskar i storlek och blir till små öar av förtryck i ett annars fritt hav. Till slut går staten under och vi har nått det statslösa samhället. Så går iaf resonemanget.

Kritik av agorismen
Det som jag tycker saknas i agoristisk teori är frågan om lönsamhet och incitament. För det första så är det en omvänd allmänningens tragedi. Att leva på den svartgråa marknaden är farligt, och farligare ju färre man är. Dessutom är statens straff oftast väldigt hårda, speciellt när de vill statuera exempel. Alla tjänar på att samarbeta och helt enkelt skita i att betala skatten, det är väldigt låg sannlikhet att man straffas och staten kommer nog gå under rätt snabbt om alla skattevägrar. Men om man tror att alla andra kommer betala sin skatt så gör man bäst i att göra samma sak själv då det är större chans att åka dit om få skattevägrar och det är högt straff. Alltså fallerar strategin att skita i skatten helt och hållet. Att bege sig ut i den svartgråa marknaden i ett slag funkar nog tyvärr inte.

Men lite i taget då? Straffen är lägre för småsaker och staten håller inte koll på dom. Så att jobba svart, röka maja, bränna hemma mm är ju bara att köra på. Och gärna vägra ta emot kvitton på resturanger för att hjälpa dem undkomma skatter. Men tyvärr, är det nog enbart tjänster och små, högt värderade föremål, som droger och juveler tex, som kan handlas med lätthet på den svartgråa marknaden. Den svartgråa marknaden är infinitesimal jämfört med den vita. Hur går en fabriksarbetare över till den svartgråa marknaden gradvis? Fabriksägaren kan betala ut en del av lönen svart, visst, men då är också risken att åka dit stor och h*n har väldigt mycket att förlora om det sker. Hur går ett kärnkraftverk från den vita marknaden? Det är bara egenanställda som egentligen med lätthet kan gå över. Löneanställda har det otroligt mycket svårare.

Till sist så måste lönsamhet vägas in också. Den vita marknaden lider av skattebördan, men åtnjuter å andra sidan ett mer eller mindre fungerande rättssystem. På den svartgråa slipper man skatten, men man kan inte annonsera sin verksamhet, och risken att bli lurad stiger och att staten kommer på en mm. Det är endast när väntevärdet av kostnaden understiger det man sparar in på att inte betala skatt som det ens är värt att gå från den vita. Om det inte är det så kommer inga vanliga Svenssons ens överväga att utsätta sig för risk.

Det statslösa samhället, Ankeborg, kan inte byggas tidigt nog. Men jag tror inte det är den svarta marknaden som kommer göra det. Snarare tror jag att det kommer bli secession eller seasteading som klarar biffen.

fredag 9 september 2011

Joss Stone om piratkopiering



Helt rätt inställning. Synd att många artister är uppe i sin egen röv och laddar ner själva men vill ha pengar för att andra laddar ner deras grejer.

söndag 4 september 2011

Ankdammen - Om frihet, tvång och välfärdsstaten

Fjärde avsnittet av Ankdammen med mig och Carl Jakobsson. I detta avsnitt diskuterar vi  frihet och tvång samt om att tvångslösningen på problemet om hur man ska hjälpa de mest utsatta i samhället, dvs välfärdsstaten, (inte) fungerar. Vi hade fått lite kritik för att vi lätt svävar ut på sidospår och i detta avsnitt försöker vi hålla tråden lite bättre. Ni får gärna säga till om det är bättre med röd tråd och kanske lite kortare program eller om ni vill ha lite längre program med fler (förhoppningsvis intressanta) sidospår. Och som alltid är all kritik välkommet, men även konkurrens såklart! :)




Gunnar Andrén - matematiskt geni och fd riksdagsledamot

I Flashbacktråden FLASHBACK AWARDS 2011 - nomineringar till Årets idiot så nomineras folkpartisten Gunnar Andrén. Jag vill bara dela med mig av det här matematiska geniet.



Det som är roligt är att om man kollar på hans riksdagsprofil så är hans uppdrag bl a
  • Ledamot i Skatteutskottet
  • Ledamot i Riksrevisionens parlamentariska råd
  • Suppleant i Finansutskottet
  • Suppleant i EU-nämnden
Här har vi alltså en man som uppenbarligen inte förstår konceptet procent och sitter med i skatteutskottet. Stor humor egentligen. Till hans försvar kan jag ju dock säga att det stämmer att SD är för att öka antalet invandrare, men det som diskuteras är invandringen. Hursomhelst ganska kul. Det kan först tyckas märkligt att denna man sitter i riksdagen... men jag tror inte att han är dummare än de andra där.

EDIT: Gunnar fattar fortfarande inte.



Skillnaden mellan antal invandrare i landet och invandringen är direkt ekvivalent med skillnaden mellan sträcka och fart. Det ska man ha lärt sig i grundskolan.

torsdag 1 september 2011

Ankdammen - Folkpartiet och liberalism

Det tredje avsnittet av min och Carl Jakobssons podcast Ankdammen är nu ute. I detta avsnitt diskuterar vi Folkpartiet och lite liberalism i allmänhet samt droger mm. Och som vanligt tar vi gärna emot kritik, förslag till förbättringar och samtalsämnen.







EDIT: Lite länkar, saxat från Carl Jakobsson.

Folkpartiet om: Liberalism | "Typiskt liberalt" | Narkotika | Invandring | Prostitution

Annan media om (fp) och liberalism, kravliberalismen, hur urvattnat ordet "liberalism" blivit och dylikt: Expressen, Expressen, Expressen, SvD, DN, DN, DN, DN, Alliansfritt Sverige, Juridikbloggen, Svensk myndighetskontroll