onsdag 31 augusti 2011

Regler måste följas och dåliga regler rättas till med mer regler


Jag läste i dagens GP en insändare som jag tyckte var värd att kommentera. Jag hittar ingen länk och antar att insändarna enbart finns med i tryckta versionen. Hursomhelst så tar den upp några ämnen jag/vi berört tidigare, nämligen
  1. Att "man ska följa reglerna" vilket jag och Carl Jakobsson tog upp i vår podcast Ankdammen - Vulgär rättspositivism.
  2. Och att man "ska" begära kvitton på resturanger för att förhindra "fusk", som vi skrivit kort om i tidigare inlägg här och här.
Det som fick mig att bli lite upprörd, men som tyvärr är en tankevurpa som är sjukt vanlig i sverige, var att han* ansåg att det var ett problem att kunderna inte frågade efter kvitto och därmed öppnade upp för resturangerna att undkomma skatt stöld vilket skulle vara "orättvist" mot de resturanger som alltid ger ut kvitto. Han skrev vidare att om folk kunde bestämma själva vilka lagar de vill följa så skulle samhället bli "anarkistiskt" med implikationen att det skulle bli sämre (MC-gäng som åker runt och dödar och alla lever i sin egen avföring typ). Alla ska följa alla regler tyckte han. Och vad tycker han man ska göra om nu folk skiter i regler de tycker är dåliga eller omständiga? Jo, tvinga oss såklart! Hans förslag var att göra det olagligt att befinna sig i resturangen utan kvitto. Dåliga regler löses självklart med mer regler, hot och tvång. I "politiska grisars"** ögon så går det inte att vända om och erkänna att staten gjort något dåligt. Staten gör alltid "för lite", aldrig helt fel.

Ett bättre förslag är självklart att sänka resturangmomsen vilket Alliansen föreslagit. Ett ännu bättre förslag är att slopa momsen helt och hållet. Och när vi ändå drömmer så är ett tom bättre förslag att avskaffa staten helt och hållet.

* Jag tror det var en han iaf.
** Ska börja köra med uppdelningen
  • Ankor = anarkokapitalister (alternativt alla anarkister) vars samhälle kallas Ankeborg.
  • Minkar = minarkister/liberaler vars samhälle får kallas Minkeby (eller nåt).
  • Grisar = vulgärrättspositivister/anti-individualister vars samhälle, Grisland, vi lever i idag typ.
Kanske vore bra men finare uppdelning... och man kanske ska damma av sin ritplatta och börja rita serier!?

EDIT: En typexempel på en gris är Malin Wollin. Läs hennes extremt idiotiska krönika "Hurra för tvånget – peka med hela myndighetsarmen".

söndag 28 augusti 2011

Henrik Dorsin om höga skatter

Roligt klipp med Henrik Dorsin om höga skatter. Hittat på Calle Kabos facebooksida. Ta och "gilla" honom du med. Han är en slags "libertarianska videor"-spam-maskin! :)

"Ensam kan jag inte ta mig an höga skatter, men tillsammans kan vi sänka den jäveln!"


fredag 26 augusti 2011

Vulgär rättspositivism

Andra delen av min och Calles Ankdamm ligger nu uppe på vår youtubekanal där vi diskuterar, vad vi kallar, vulgär rättspositivism. Dvs åsikten att lagen är moraliskt riktig just för att det är lagen. Ta och bli prenumerant där så du inte behöver vänta på att jag ska komma ihåg att skriva om det här. Och som alltid är kommentarer och kritik högst välkommet.

torsdag 25 augusti 2011

Vi startar podcast

Jag och Calle från Ordning och anarki har startat en youtube-kanal där vi kommer lägga upp podcasts där vi diskuterar nyheter mm utifrån ett liberalt/ank-perspektiv. Hittils har vi gjort ett avsnitt, om invandring och varför SD och resten av riksdagspartierna är av samma skrot och korn. Än så länge är det väldigt low-tech men vi tänker höja ambitionsnivån allteftersom. Kom gärna med kritik och förslag på hur vi ska göra det bättre. Förslag till amtalsämnen är också väldigt uppskattat.




tisdag 23 augusti 2011

Lag utan stat - del 2



Del 2 av lag utan stat av grahampwright är ute. Del 1 finns här. Via Kabo.

EDIT: Del 1-3 ligger i inlägget Privatisera domstolarna.

Privatisera skolorna


DN mf skriver om en konflikt mellan skolan till en fjärdeklass i Uddevalla och barnen i klassens föräldrar. Konflikten handlar om läraren till klassen, som färäldrarna anser vara olämplig, men som skolan inte ser några som helst problem med. Vid skolstarten höll föräldrarna hemma 14/17 elever. Det som är intressant här är att skolan uppenbarligen missköter sig. Varför skulle annars en överväldigande majoritet av föräldrarna hålla barnen hemma? Men att skolan missköter sig och är dålig är inget förvånande. Föräldrarna får inte skicka barnen till en annan skola, och skolan har inga incitament att göra ett bra jobb, då de inte tjänar något själva på att ebjuda en bra tjänst. Det är helt enkelt alla gamla klassiska symtom på att allt staten gör, gör den dåligt.

Om skolorna hade varit helt privat skötta; vinst går till ägarna, och föräldrarna betalar direkt till skolan och inte via skattesedeln, så hade allting sett mycket annorlunda ut. Hade nästan alla föräldrarna till en klass klagat på en lärare och hotat med att inte låta barnen fortsätta gå till skolan skulle den läraren bytas ut illa kvickt. Detta tack vare vinstintresset. Och föräldrarnas hot hade varit reellt då de skulle kunna köpt skoltjänster av en konkurrerande skola. Idag kan föräldrar inte hota med någonting egentligen då det råder skol indoktrineringsplikt och skolorna har inget incitament öht att erbjuda bra tjänster.

måndag 22 augusti 2011

Anarkokapitalism i Lagos slum


Jag måste bara sprida det här avsnittet av BBC-dokumentären Welcome to Lagos som mises.se tipsade om igår. Det handlar om människor som lever på en soptipp i Lagos i nigeria*. Det råder en otrolig entrepenörsanda och tom rättsväsendet i ghettot är privat. Fastän jag aldrig i livet skulle vilja leva med att rota genom sopor för att hitta nåt jag kan sälja, så verkar människorna inte så uppgivna man först skulle kunna tänka sig, iom deras utsatta situation. Jag hoppas deras liv förbättras och att staten fortsätter hålla sig borta.

Jag har inte sett del två och tre än, men med tanke på kommenterar likt denna
"I totally love the sense of community, and entrepreneurship of these people. I cant wait to move from America to Lagos1"
så tror jag nog de kan vara bra de med.

Del 1 2 3

* = Precis som Niklas Wiklander på Grevad Lux har jag börjat skriva länder med gemener bara för att.

måndag 15 augusti 2011

1000-lappstoalettpapper

Har varit väldigt dåligt uppdatering på bloggen under sommaren. Och de lite längre inläggen får nog dröja lite till. Hur som helst så var jag på festival förra veckan och en kompis hade med 1000-lappstoapapper från Butterick's. Jag tyckte infon på förpackningen var värd att dela med sig av.

"År 1969 ville Butterick's dåvarande direktör, Folke Olander, protestera mot 14 procents årlig inflation. Han lät tillverka toalettpapper med 100-lappar. Riksbanken blev utom sig av ilska och släpade den excentriske direktören till rätten. Rättegången blev dramatisk. Olander hävdade att det bara handlade om toalettpapper (om än som en "konstnärlig installation") och att redan de antika grekerna använt toapapper. så inget var nytt under solen. Vid slutet av rättegången drog riksbanken sitt ess ur skjortärmen: Man hade låtit en bit av Butterick's toalettpapper genomgå den vanliga tillverkningsprocessen för en hundralapp på statens sedeltryckerier. Domaren var förstummad och bad direktör Olander om en kommentar. Svaret blev rappt: "Då är det ju Riksbanken som gjort sig skyldiga till förfalskning - inte jag!". Domaren höll med, gav Riksbanken en bassning för att ha "kört vid sidan av" och frikände Olander. Dock var denne en fridsam man och stämde aldrig Sveriges Riksbank för falskmynteri. Åren har gått, inflationen har gjort de rika rikare och de fattiga fattigare. Vi firar 35-årsjubiléet av protesten som gav eko över hela landet genom att göra en icke inflationssäkrad uppföljare. En tusenlapp har i dag ungefär samma värde som en 100-lapp hade för 35 år sedan."