onsdag 5 juni 2013

Plankning: SMS-fejkbiljetter för att åka avgiftsfritt i kollektivtrafiken

Senast uppdaterad 2016-04-22: Det här inlägget uppdateras sporadiskt. Se Fejkbiljettråden för senaste info. 

Innehåll
 • Introduktion
 • Android - för Stockholm/SL och Göteborg

Introduktion
För att undanhålla flera Gustav Vasa per år från statsapparaten och därmed öka sin egen frihet är det förmånligt att planka i kollektivtrafiken, som är ett uselt system. MB på mises.se:s blogg säger observant:
"Kollektivtrafiken i Stockholm (och i princip hela Sverige) styrs och subventioneras av staten som ger privata företag monopol på att bedriva trafik på vissa linjer under X antal år. Det är ett ineffektivt och konstigt system på många plan, och en bieffekt är sunkiga arbetsvillkor och låga löner för de anställda. Detta eftersom chaufförerna inte kan välja mellan olika arbetsgivare och dessutom tvingas söka om sina jobb varenda gång staten byter till ett annat, billigare företag.

Tyvärr vill säkert både facket och chaufförerna se mer statlig inblandning för att ”lösa” problemet, snarare än en fri, konkurrerande kollektivtrafik som drivs på marknadsvillkor."
Motstånd vis a vis statens påhitt är en dygd. Därför är plankning en dygd. Och i detta tilltag hjälper det oerhört mycket att generera sina egna falska SMS-biljetter. Detta inlägg är det första i en fyrfaldig serie som söker göra livet lättare för plankaren. Nästa inlägg ger matnyttig information för plankaren i Stockholm och hur den ska göra för att undvika tillägsavgiften om den trots allt fastnar i kontroll. I det tredje kommer en guide om Twittervarningar för biljettkontroll. I det sista kommer slutligen fler guider för att enkelt stänga av och på tweets:en på Android, schemalägga dem samt lite annat smått och gott.

Informationen som presenteras är en sammanställning från flashbacktrådar, länkar finns i tillhörande sektion. Undertecknad har ändrat, lagt till ny info samt skapat nybörjarvänliga guider. Inlägget vänder sig till ägare av iPhone, iPod touch och Android- enheter. För andra enheter/regioner finns skapa biljett utan fejkapp-sektionen.

Att färdas med SMS-fejkbiljett är olagligt (duh) och klassificeras som urkundsförfalskning. Visa aldrig din fejkade biljett vid biljettkontroll i Stockholm (ISS-kontrollanter vid spärrarna eller på tunnelbanan med blåa jackor). Om du har otur kontrollerar de din biljett mot centralservern - och då har du gjort dig skyldig till ett ännu värre brott än själva plankningen, nämligen tidigare nämnda brott. Övriga kontrollanter, i själva verket konduktörer, såsom dem på Tvärbanan och Saltsjöbanan har inte denna utrustning och benägenhet, där kan man glatt åka och visa.

Med det sagt är det tämligen riskfritt att använda fejkad biljett, och även om du skulle betala varje gång du fastnade i kontroll skulle det fortfarande löna sig.


iPhone & iOS-enheter - för Stockholm/SL och Västtrafik/Göteborg
iRemadeAccessAgain (iOS 7/8)
Uppdatering 2016-04På vissa busslinjer (blåa stadslinjebussar, vissa röda i förorten) i Stockholm har maskinkontroll av SMS-biljetter införts, dessa kan appen inte ta sig igenom. I zon B och C ska sådan utrustning enligt utsago inte ännu vara installerade. 

För iOS 7 användare och iOS 7-utseende är det lättast att använda nedanstående länk.


 1. Öppna länken i Safari. Väl inne på sidan, efter att ALLT har laddat klart, tryck på knappen längst ner i mitten, den som ser ut som en box med pil som pekar uppåt → "Add to home screen/lägg till på hemskärmen". Välj ett namn eller låt nuvarande vara → "Lägg till".
 2. Tada! Varje gång du ska generera en biljett, öppnar du appen via den ikon som du skapat och döpt på din hemskärm.

iOS 8:


iRAA FÖR iPHONE 6 OCH 6 PLUS:

1. Installera Clear Browser i din iPhone 6 eller 6 Plus. Det är en webbläsare.

2. Öppna Clear Browser och öppna länken i den. (För att öppna en länk i appen drar man upp med två fingrar från botten av skärmen och trycker sedan på plus-knappen som dyker upp. Då dyker en ruta upp där du kan skriva in länken. Skriv in https://goo.gl/y4eNn0 och tryck sedan på OK).

3. KLART!

Appen går efter installation att använda offline. Användbart för exempelvis iPod touch som inte stödjer mobil data. Generera ett par olika biljetter innan du går offline för att säkerställa att allt laddats ned ordentligt (kan vara redundant). iRemadeAccessAgain släpptes först i och med detta inlägg. För senaste inlägg från BillyMays, klicka här . Det är rekommenderat att registrera ett konto på flashback och prenumerera på tråden.

Donera bitcoin till utvecklaren, verifiera att nedanstående adress är legit genom att klicka på http://iraa.site40.net → infosymbolen.

1NmRGFRmX8TACeD6ZcAxyAfhdYbPQf3Mo2


Donera bitcoin till bloggen: 1152nL5wm3s6jdHCTuSajTwQCAq5nd5XZx
Enkel guide till att köpa och skicka bitcoin.Svagheter
För tillfället går det till exempel inte att knacka in på de fejkade SMS:s konversationerna i inkorgen.

Som tur är frågar biljettsynare väldigt sällan om att rotera skärm eller ber en/vill knacka runt i appen. Har du trots allt problem med detta, överväg att köpa en begagnad Androidtelefon (finns för ~300kr) då dess app skapar felfria SMS.


Dropboxinstallation
Detta alternativ är för den som vill köra appen från sin egen "server", kanske för att kunna ändra lite i filerna. På dropboxkonton skapade efter oktober 2014 fungerar dock inte nedanstående guide. Ersätt Dropbox med Google Drive, se anvisningar här först.

Korta anvisningar
Ladda upp hela mappen IRAA med bibehållen mappstruktur till din dropboxs public-mapp, högerklicka på index.html i Public och välj "Copy Public Link". Se steg 1 och 2 ovan.

Längre anvisningar
Ska du ladda upp via webbläsaren behöver du själv skapa två mappar i din dropbox, dropbox kan ej kan ladda upp mappar via webbläsaren (en lösning på det är att du använder dropboxs desktopklient). Installation via webbläsare (om du redan har dropbox konto med publikmapp, gå till 3):
 1. Från din dator registrera dig/logga in på dropbox.com
 2. Gå till: http://dropbox.com/enable_public_folder
 3. Ladda ned nyaste versionen
 4. Skapa en ny mapp med namn X, förslagsvis på ditt skrivbord. Extrahera ZIP-filen du laddade ner in i denna mapp.
 5. Gå in i mappen "Public", som vi skapade i steg 2, på ditt dropbox-konto genom att klicka på http://www.dropbox.com/home/Public
 6. Klicka på den blåa mappikonen, döp mappen till "dist" (utan citationstecken). Skapa en till mapp, döp denna till "img" (utan citationstecken).
 7. Gå in i mappen dist → Klicka på Upload-ikonen (ikonen är ett vitt dokument med blå pil på sig till vänster om sökboxen, uppe i högra hörnet) → Choose files → navigera in i mappen dist (som ligger i X\IRAA) → välj ALLA filer (CTRL + A i Windows) → öppna → Tryck på hide.
 8. Gå in i mappen img → Klicka på Upload-ikonen → Choose files → navigera in i mappen dist (som ligger i X\IRAA) → välj ALLA filer (CTRL + A i Windows) → öppna → Tryck på hide.
 9. Navigera tillbaka till Public-mappen. Klicka på Upload-ikonen → Choose files → navigera till X\IRAA → markera endast filerna i IRAA, för tillfället 6 st (du kan trycka på CTRL+A, mapparna kommer markeras men inte kunna laddas upp) → öppna.
 10. Vänta på att allt har laddats upp > högerklicka på index.html i Public och välj "Copy Public Link"
 11. Öppna länken i Safari. Väl inne på sidan, efter att ALLT har laddat klart, tryck på knappen längst ner i mitten, den som ser ut som en box med pil som pekar uppåt → "Add to home screen/lägg till på hemskärmen". Välj ett namn eller låt nuvarande vara → "Lägg till".
 12. Tada! Varje gång du ska generera en biljett, öppnar du appen via den ikon som du skapat och döpt på din hemskärm.
Det är också möjligt att skapa en undermapp till Public för bättre ordning, och lägga allt där, exempelvis såhär: Dropbox\Public\IRAA

I IRAA ska självfallet fortfarande mapparna dist och img finnas, och filerna ska vara på korresponderande plats som i stegen ovan.

Mappen IRAA ligger i Dropbox\Public\
De sex filerna ligger i Dropbox\Public\IRAA\
Mappen dist ligger i Dropbox\Public\IRAA\
Mappen img ligger i Dropbox\Public\IRAA\


iRemadeAccess (iOS 6)
Uppdatering 2016-04På vissa busslinjer (blåa stadslinjebussar, vissa röda i förorten) i Stockholm har maskinkontroll av SMS-biljetter införts, dessa kan appen inte ta sig igenom. I zon B och C ska sådan utrustning enligt utsago inte ännu vara installerade. 

Uppdatering 2016-04: Innan du följer nedanstående instruktioner, testa först om denna fungerar

"Skapade en snabbt som är anpassad till iPhone6/6s.
Gå till https://goo.gl/BozI3X och sedan lägger ni till webbsidan på hemskärmen."

Om du skulle installera iRemadeAccessAgain skulle din statusrad som har iOS 6-utseende visas, medan det fejkade SMS:et har utseende enligt iOS 7. Då blir det lätt för biljettsynare att se igenom förfalskningen. IRA har endast stöd för SL/Stockholm.


 1. Öppna länken i Safari. Väl inne på sidan, efter att ALLT har laddat klart, tryck på knappen längst ner i mitten, den som ser ut som en box med en pil → "Add to home screen/lägg till på hemskärmen". Välj ett namn eller låt nuvarande vara → "Lägg till".
 2. Tada! Varje gång du ska generera en biljett, öppnar du appen via den ikon som du skapat och döpt på din hemskärm.
Vid problem se vanliga problem vid installation.

Appen är skapad av av TherealR och släpptes för första gången i tråden här.

Efter installation går appen att använda offline. Användbart för exempelvis iPod touch som inte stödjer mobil data. Generera ett par olika biljetter innan du går offline för att säkerställa att allt laddats ned ordentligt (kan vara redundant).


Svagheter

 • Biljetten ser inte korrekt ut om skärmrotation används. Du kan stänga av skärmrotation och hävda att den är trasig.
 • Det finns andra mindre svagheter också, till exempel går det inte att klicka på de fejkade SMS:en i inkorgen, eftersom appen endast presenterar en serie bilder.
Som tur är frågar biljettsynare väldigt sällan om att rotera skärm eller ber en/vill knacka runt i appen. Har du trots allt problem med detta, överväg att köpa en begagnad Androidtelefon (finns för ~300kr) då dess app skapar felfria SMS.


Dropboxinstallation
Om du har en tidigare version, ta bort den från din hemskärm. Ta även bort alla appens filer från din Dropbox. Detta alternativ är för den som vill köra appen från sin egen "server", kanske för att kunna ändra lite i filerna. På dropboxkonton skapade efter oktober 2014 fungerar dock inte nedanstående guide. Ersätt Dropbox med Google Drive, se anvisningar här först .

 1. Från din dator registrera dig/logga in på dropbox.com
 2. Gå till: http://dropbox.com/enable_public_folder
 3. Ladda ned senaste versionen
 4. Skapa en ny mapp med namn X, förslagsvis på ditt skrivbord. Extrahera ZIP-filen du laddade ner in i denna mapp.
 5. Gå in i mappen "Public", som vi skapade i steg 2, på ditt dropbox-konto genom att klicka på http://www.dropbox.com/home/Public
 6. Klicka på Upload-ikonen (ikonen är ett vitt dokument med blå pil på sig till vänster om sökboxen, uppe i högra hörnet) → Choose files → välj alla filer i mappen X (CTRL+A i Windows) → öppna.
 7. Vänta på att allt har laddats upp.
 8. Högerklicka på index.html i Public och välj "Copy Public Link". Spara denna adress du nu får upp.
 9. Öppna länken i Safari. Väl inne på sidan, efter att ALLT har laddat klart, tryck på knappen längst ner i mitten, den som ser ut som en box med en pil → "Add to home screen/lägg till på hemskärmen". Välj ett namn eller låt nuvarande vara → "Lägg till".
 10. Tada! Varje gång du ska generera en biljett, öppnar du appen via den ikon som du skapat och döpt på din hemskärm.
Donera bitcoin till bloggen: 1152nL5wm3s6jdHCTuSajTwQCAq5nd5XZx

Vanliga problem vid installation
Gammal version visas trots installation av nyare version
Om du använt samma dropboxkonto som tidigare är publiclänken likadan och Safari har sparat vissa filer som den associerar med den. Radera webbhistoriken för länken i Safari:
 1. Tap “Safari” from within the settings app.
 2. Tap the “Remove Website Data” option.
 3. Tap the “Edit” button in the upper right corner.
 4. Tap the red icon next to the entry you want to delete followed by the “Delete” button.
Om det fortfarande inte fungerar eller du har en äldre version av iOS och därför inte kan radera individuella länkar, radera all historik:
 • Rensa din historik från Safari genom att knacka på Inställningar → Safari → Rensa historik
Fungerar det fortfarande inte rensa webbcache:
 • Från hemskärmen, välj Inställningar → Safari. Knacka på Rensa cache/radera cache.
Testa ta bort cookies vid fortsatt problem:
 • Rensa alla cookies från Safari genom att knacka på Inställningar → Safari → Rensa cookies och data
FORTFARANDE INTE?!
iOS 5 eller senare: Om du vill rensa annan sparad information från Safari, ska du knacka på Avancerade → Webbplatsdata → Ta bort all webbplatsdata

Vid fortsatt problem testa detta:
"Startade om telefonen, stängde eventuella aktiva program i "multitask"-menyn. Laddade upp nya filer på dropbox, öppnade inte länken direkt från mailen, eftersom jag mailat länken till mig själv från datorn (palla skriva), utan kopierade länken från mailen, gick in i Safari och klistrade sedan in länken i adressfältet. Vet inte om något av detta gjorde någon skillnad, men nu funkar det i vilket fall. Ingen blå rand!"
Sista utvägen är att skapa ett nytt dropboxkonto och ladda upp filerna där igen, men det borde inte behövas.

Android - för Stockholm/SL och Göteborg
Fejkbiljett
 • Klart överlägsen de andra apparna när det kommer till att fejka genuin biljett.
 • Dyker inte upp i nyligen öppnade appar.
 • Omöjligt för blotta ögat att avgöra om SMS:et är äkta eller fejk. Det krävs telefonsamtal för kontakt med (SL:s) biljettcentral eller att ISS-kontrollant (blåjackor i tunnelbanan) scannar med smartphone (som då förfrågar biljettdatabas) för att validera äktheten. Visst att det går att kolla om du har appen, men de får inte röra din telefon.
Stödjer följande biljetter:
 • Stockholm (SL, alla zoner inklusive länsöverskridande biljetter)
 • Göööööööteborg (Göteborg stadstrafik, Göteborg+, Göteborg++, Göteborg+++ samt Kungälv)
Dra ditt strå till kontraekonomin, donera till utvecklaren. Givetvis med hjälp utav bitcoin (verifiera att detta är utvecklarens adress här)

15KTrMTKET1B8ggvFiLU6p3uQEm5PkSZZkEnkel guide till att köpa och skicka bitcoin.


Alternativt skänk 100 kr till läkare utan gränser, källa.

Uppdatering 2016-04På vissa busslinjer (blåa stadslinjebussar, vissa röda i förorten) i Stockholm har maskinkontroll av SMS-biljetter införts, dessa kan appen inte ta sig igenom. I zon B och C ska sådan utrustning enligt utsago inte ännu vara installerade. 

Installation
Har du högre version än Android 4.4, efter att du har installerat, se sektionen "Vanliga problem" längre ned.

Direkt i mobil
 1. Ladda ned från nedladdningslänken här - eller detta feed. Har du problem med att ladda ned installera Chrome Browser från play store och öppna länken i Chrome.
 2. När nedladdningen är klar borde statusraden (raden längst upp i din mobil där batteri, klocka mm finns) indikera det. Då kan du öppna .apk filen direkt från den. Annars får du leta upp .apk filen genom sökfunktion eller navigation i din filhanterare och öppna den därifrån. Har du ingen filhanterare installera OI File Manager från play store.
 3. Installationen borde börja av sig själv. Klart.
Du borde även gå in i inställningar och bocka i "Skapa utgående SMS".

Nedladdning från dator
 1. Ladda ned filen från länken i steg ett ovanför.
 2. Vid problem med att ladda ned testa annan webbläsare som Chrome eller Firefox.
 3. För över till mobilen via USB-sladd eller trådlöst, exempelvis Dropbox, email.
 4. Gå till den mapp där du kopierade .apk filen via din telefons inbyggda filhanterare. Har du ingen filhanterare installera OI File Manager från play store.
 5. Öppna .apk filen
 6. Installationen borde börja av sig själv. Klart.
Du borde även gå in i inställningar och bocka i "Skapa utgående SMS".

Tråd där senaste info alltid finns. Det är rekommenderat att kika i den då och då.

Donera bitcoin till bloggen: 1152nL5wm3s6jdHCTuSajTwQCAq5nd5XZx

Mail/notis när ny version är ute
För att slippa hålla koll på tråden efter ny version, till exempel om stöd till din region kommit ännu, finns sedan version 0.16 (2014-03-04) notis om ny uppdatering direkt i appen. Du kan också bevaka github-release feedet:

Registrera ett konto på blogtrottr.com → Subscribe to a new feed → kopiera in https://github.com/Olangu/Fejkbiljett-Android/releases.atom → Feed me.

Kollar du inte din mail ofta kan du använda en mail-bevaknings app med filter, så du får en popup när ett mail från blogtrottr eller ett mail som innehåller "Fejkbiljett-Android" (som är titel på feed:et) kommit. Bra app till android för detta är Mail Alert.


Vanliga problem
Uppdatering 2014-03-23: Finns nu även en FAQ i tråden som komplement.

Först och främst se till att "okända källor" är aktiverad
 • På din enhet, öppna Inställningar → Program och markera "Okända källor: Tillåt installation av appar som inte finns på Google Play"
Kraschar på Android 4.4+

Kort

Långt
Tillvägagångssättet ser olika ut beroende på vilken "App Ops permission manager" som din telefon har, följande steg är inte nödvändigtvis är korrekta.
 1. Starta Fejkbiljett-appen → knacka på meny-knapp → "Settings" → "Give write SMS permission".
 2. Den App Ops-rättighetshanterare som är inbyggd bör starta. Scrolla sidledes till kategorin "MESSAGING" (och ned till appen "Fejkbiljett"). Slå på "strömbrytaren" för "Write SMS/MMS" → "ON".
Om Fejkbiljett krashar vid biljettgenerering, gå in i dess inställningar och bocka ur "Open SMS app after create" eller "öppna SMS-hanterare efter skapande".

Ingen App Ops på Android 4.4.2

Google har tagit bort inställningen. För att återinföra den finns AppOpsXposed. För att AppsOpsXposed ska kunna användas måste först Xposed Framework installeras, som kräver root.

Översatt från Xposed Framework- tråden:
"Installation:
Först steget: Skapa en nandroid backup och var säker på att du vet hur återställa den! Jag är inte ansvarig för någonting du gör med din telefon/table/riskokare. Risken för soft-brick finns. I sånt fall är en återställning det enklaste sättet att bli av med den (andra möjligheter nämns nedan)"

 1. Ladda ned och installera Xposed Installer apk härifrån.
 2. Öppna Xposed Installer, → Framework → Install/Update
 3. Starta om telefonen.
 4. Öppna Xposed Installer → Download → sök på App ops → knacka på den → scrolla ned tills du ser download knappen → knacka på den. Alternativt sett att installera: gå hit, klicka på gröna knappen för nyaste version, dvs den högst upp, vid namn AppsOpsXposed-x.xx.apk. Du bör nu ha laddat ned en .apk fil. Öppna och installera.
 5. Klicka på notisen i status bar för att aktivera AppOpsXposed-modulen, eller öppna Xposed installer → gå till modules → bocka i AppOpsXposed.
 6. Starta om telefonen.
 7. Gå till din telefons inställningar. Någonstans här bör du nu ha något som heter App Ops.
På stock Android, CM10, Sony Xperia: finns den i "Personal" section
På Samsung: under "General" eller "More/Mer"-tabben (precis under "Apps")

Om den inte finns, kolla på din hemskärm. Det ska ha skapats en ikon vid namn "App ops" eller liknande. Installera annars någon av de app-ops launchers som finns på google play.

Klart - se Använd app ops i inställningar för att ge appen tillåtelse att skriva SMS ovan för hur ge Fejkbiljett skrivrättighet.

Har du problem med att installera Xposed Installer eller AppOpsXposed, se om felmeddelandet matchar något av dem nedan. Om inte, kolla tråden för Xposed Framework eller AppOpsXposed.

5.0 Lollipop & 6.0 Marshmallow
Har du Lollipop kommer du förmodligen behöva roota för att få Fejkbiljett att fungera (Det är inte alltid nödvändigt att roota, One Plus One har till exempel Cyanogenmod 12 inbyggt, som har Privacy Guard.) Testa först att installera App Ops samt ge Fejkbijlett permission/rättighet att skriva SMS.

Annars måste du flasha Xposed Framework. Detta så att du kan installera Xposed Installer, och via den installera AppOpsXposed (ej samma som länken ovan).

Så du behöver själv söka upp information om hur du på din modell:

 1. Rootar
 2. Flashar custom recovery (TWRP är bra och fungerar för de flesta)
Sedan flashar du Xposed Framework. Här finns info och nedladdningslänk. Läs på ordentligt, du kan skada mobilen om du gör fel. Installera sedan XposedInstaller_X.X-alphaX.apk och:
 • Öppna Xposed Installer → Download → sök på App ops → knacka på den → scrolla ned tills du ser download knappen → knacka på den. Alternativt sett att installera: gå hit, klicka på gröna knappen för nyaste version, dvs den högst upp, vid namn AppsOpsXposed-x.xx.apk. Du bör nu ha laddat ned en .apk fil. Öppna och installera. 
 • Klicka på notisen i status bar för att aktivera AppOpsXposed-modulen, eller öppna Xposed installer → gå till modules → bocka i AppOpsXposed. 
 • Starta om telefonen. 
 • Gå till din telefons inställningar. Någonstans här bör du nu ha något som heter App Ops.
På stock Android, CM10, Sony Xperia: finns den i "Personal" section
På Samsung: under "General" eller "More/Mer"-tabben (precis under "Apps")

Om den inte finns, kolla på din hemskärm. Det ska ha skapats en ikon vid namn "App ops" eller liknande. Installera annars någon av de app-ops launchers som finns på google play.

Klart - se Använd app ops i inställningar för att ge appen tillåtelse att skriva SMS ovan för hur ge Fejkbiljett skrivrättighet.

Har du problem med att installera Xposed Installer eller AppOpsXposed, se om felmeddelandet matchar något av dem nedan. Om inte, kolla tråden för Xposed Framework eller AppOpsXposed.
Felmeddelande när .apk filen ska installeras såsom "Ett problem uppstod när paketet analyserades."
"Sitter du på 3g/4g så kan det bero på att den tappar mottagningen och "avslutar" nedladdningen utan att ha fått hem hela filen, därav blir den korrupt samt att den interna Webbläsaren som följer med i Android-lurar är rätt sämst när det gäller att ladda ner överlag."
Installera därför Chrome Browser från play store och ladda ned igen från den, testa 2-3 gånger vid fortsatt problem. Fungerar inte det, finns följande alternativ:
 • Ladda ned över WIFI
 • Föra över via USB-sladd från datorn till mobilen
 • Maila dig själv apk:en
 • Installera Dropbox från play store, skapa konto/logga in → från en dator, ladda ned X.apk → ladda upp .apk till din Dropbox via dropbox.com → ladda ned X.apk via dropbox-appen i din mobil
Det står "att inget program för att utföra åtgärden hittades".
"Ibland när man downloadar filen, så blir den av någon anledning döpt med *.ZIP sist, då är det bara att döpa om den till *.APK sist istället, sen funkar det."
Apk filen öppnas med ett annat program istället för installationsprogrammet
Rensa standardprogram:
 • Inställningar → programhanterare → det program som öppnas istället → scrolla ned → rensa standard
Fungerar det fortfarande inte installera apk installer från play store och installera via den.

Meddelande vid försök att ladda ned .apk "Det går inte att hämta. Innehållet stöds inte."
Använd en annan webbläsare än Androids inbyggda, till exempel Chrome.

Vet inte hur det svenska meddelandet lyder, på engelska står det:
"Android App Not Installed. An existing package by the same name with a conflicting signature is already installed."
Får du detta eller liknande betyder det givetvis att du först måste avinstallera den tidigare versionen av Fejkbiljett.

Avsändare visar endast ett tresiffrigt nummer istället för avsändare + tresiffrigt nummer, exempelvis SL132 blir bara 132
Vissa ROM:s, även officiella, inbyggda SMS-hanterare visar helt enkelt bara tre siffror i avsändarraden, även på äkta biljetter. Om biljettsynare hakar upp sig på grund av detta, visa SMS:en i SMS-hanteraren Handcent SMS från play store. Mer info här.

För region/telefon som ej har appstöd: Skapa biljett utan fejkapp
För dig som inte kan använda ovanstående appar eller som bor i en region utan appstöd, går det alltid att falla tillbaka på gamla goda självediteringsmetoden!

I självediteringsmetoden skickar man ett redigerat SMS till sig själv, eller uppdaterar ett existerande med hjälp utav app. Följaktligen fungerar detta trick för varje trafiksystem där SMS används som biljett. Den stora reservationen är att plankaren måste veta/klura ut hur ändra eventuella koder i SMS:et för systemet. Vet du inte skumma igenom hela texten innan stegen påbörjas, för att undvika att slösa tid. Info om koder för Stockholm, Uppsala, Örebro, Västerås och Skåne finns.

Första guiden är för Android.

Har du Windows/Iphone (W/I) se guide Dumphone/telefon som inte kan använda motsvarande SMS editor (då det till dessa OS inte finns appar för att editera SMS-databas).

Guide ett är mer praktisk samt gör att avsändarnummret inte visas under kontaktens namn på Android. Nedan följer generiska instruktioner, de borde vara lätt att anpassa till ditt trafiksystem.

Uppdatering 2014-02-01: SMS för SL har fått ett annorlunda utseende: Det har lagts till ett "," dvs kommatecken direkt efter andra klockslaget och ett mellanrum mellan 6:e och 7:e kontrollradssiffran/biljettnumret (det som varierar mellan 13-15 siffor). Nedanstående länkar och info innehåller felaktiga biljetter i detta avseende.

Uppdatering 2015-06-06: Biljetterna har ändrat utseende igen. "m.sl.se" har bytts ut till "sl.se" Ta det i beaktning.

gammalt utseende:
H-A 20:22 392

EOAEAEXXXX
EAAXAXXEOX
EAAEOXOOOE
EEEEEEEEEE

SL biljett giltig till 20:22
2013-06-22
Helt pris 36 kr ink 6% moms
823906150755392
m.sl.se

nytt:
H-A 20:22 392

EOAEAEXXXX
EAAXAXXEOX
EAAEOXOOOE
EEEEEEEEEE
SL biljett giltig till 20:22,
2013-06-22
Helt pris 36 kr ink 6% moms
823906 150755392
sl.se


Androidguide
Appen SMS editor kommer användas för att ändra SMS-biljetten inför varje resa (duh). Installera SMS editor här.

1)
Om du har en äkta SMS-biljett sedan tidigare, notera avsändarnumret. För backup och framtida referens, gör en kopia på detta SMS genom att förslagsvis skicka det till dig själv, kopiera texten in i texthanterare eller maila. Ta en screenshot “for good measure” också. Gå till Varje gång du ska åka.

Om inte finns det nedan hjälp för:
 • Stockholm UPPDATERING 2016-06-06: Biljetterna har ändrat utseende. "m.sl.se" har bytts ut till "sl.se" Ta det i beaktning.
 • Örebro
 • Västerås
 • Uppsala
 • Göteborg
 • Skåne
Är en annan region aktuell, gå till Andra regioner.

Stockholm, Örebro, Västerås eller Uppsala (engångsföreteelse)
SMS genererade med Fejkbiljett som du kan utgå från finns. Alla olika typer för respektive region finns.
 • Uppsalabiljetterna i första pastebinlänken är felaktiga - använd den tredje istället. Från och med 2015-06-06 ska det även vara "sl.se"", inte ""m.sl.se"".
 • För Örebro vuxenbiljett ska det även stå "ÖV", inte "ÖS", samt de ska kosta 21 kr.
 • SL/Stockholm är också felaktiga, se info ovan.
Observera att SMS:en är kopierade rakt av från SMS-inkorg; det borde inte hända, men kontrollera radbrytningen när du SMS:at dessa till dig själv mot pastebin. Visuellt är det fel radbrytning på pastebin jämfört med min telefon, där datumen är på sin egen rad (SL) - detta för att det inte får plats i SMS-bubblan och bumpas ned en rad. På telefoner med större SMS-bubbla står datumen på samma rad på klockslaget. När jag kopierade rakt av från pastebin och SMS:ade mig själv på min Android blev slutresultatet rätt. Gå nu till rätt länk, kopiera en biljett till mobilens clipboard och skicka SMS:et till dig själv.

När du är klar gå till a).
http://pastebin.com/dJ3KvDab - Backuplänk
Korrekta Uppsalabiljetter - Backuplänk
Göteborg/Västtrafik
Fråga i tråden till appen Fejkbiljett eller droppa en kommentar. Går också att emulera/virtualisera Android på datorn.

Kopiera en biljett till din mobils clipboard och skicka SMS:et till dig själv → gå till a).

Skåne

Källa
Backup
Backup

Skapa ett nytt SMS baserat på detta och skicka till dig själv, gå till a).

Andra regioner
Gör någon av följande engångsföreteelse. (Innan du gör förslag ett läs igenom alla stegen. Det kan finnas faktorer, mest framträdande ändringar av koder inför varje resa, som kan gör att själveditering inte är aktuellt för dig överhuvudtgaget.)
 • Köp en. Tips är att köpa den billigaste (ungdom, reducerat eller liknande) sålänge grundformateringen ser likadan ut som den biljett du ska åka på och du vet vad som behöver ändras. Vet du inte, kolla trafikansvariges hemsida eller kontakta dem. Notera avsändarnumret, gå till Varje gång du ska åka.
 • Be en vän med biljett vidarebefodra SMS:et till dig. Fråga vad avsändarnummret är. Skicka SMS:et till dig själv. Gå till a).
 • Du som inte har något annat alternativ och som verkligen inte vill köpa en kan skapa SMS:et från scratch/kopiera, men då måste du såklart veta hur den ska se ut - sök på flashback, be någon lägga upp en biljett. Notera avsändarnumret som används i systemet, skicka SMS:et till dig själv. Gå till a).
a)
Det är möjligt att din mobils nummer nu är synligt i SMS:et (så är det åtminstone på min Android, om ej så på din gå till Varje gång du ska åka nedan) och detta är ju inte bra! Det ska fixas med SMS editor, som inte kan inte hitta SMS man skickat till sig själv. Gör därför detta:
 1. Installera Fejkbiljett - se installationsinstruktioner i fristående sektion längre upp.
 2. Generera valfri biljett.
 3. Gå till SMS-inkorgen, öppna genererad biljett, notera avsändarnumret
 4. Gå in i SMS biljetten du har sedan tidigare, inte den som Fejkbiljett genererat utan den som du kopierat från pastebin/ skaffat från något av de fyra förslagen för andra regioner → kopiera innehållet till clipboard (tryck och håll in, copy message text)
 5. Öppna SMS editor, skriv in avsändarnumret → Load Message → knacka på texten → ändra till rätt avsändarnummer i from fältet → radera all text under body → i översta vänstra hörnet på raden längst upp, klistra in texten (tryck och håll in → klistra in) → save
 6. Gå till rubrik nedan

Varje gång du ska åka
Nedanstående exempel är baserat på SL.
 1. Öppna SMS editor → skriv in avsändarnummret → Load Message → knacka på texten
 2. I date-fältet, ändra mottagningsdatum till dagens, mottagningstid till nuvarande klockslag (eller tidigare).
 3. I body-fältet, addera giltighetsstiden till mottagningstiden + x, där x = biljettens giltighetsstid → save
 4. Du borde få popup "Message updated succesfully".
 5. Nu är det bara att åka med det fejkade SMS:et!
Exempel:
Klockan är 15:30 den 25:e juni 2013, mottagningsstid ändras till 15:30 (eller tidigare). Första raden ändras till 16:45, då giltighetstiden är 1h 15 m. Det andra klockslaget, det på fjärde raden nedifrån, till höger om "SL biljett giltig till" ändras givetvis också till 16:45 samt datum till 2013-06-25 → save.
Förekomsten är ofrekvent, men det har hänt att de frågat efter att få se SMS-inkorgen och utgående SMS, det man skickar för att köpa biljett, exempelvis "HA" till 076 720 1010. Fixa det på:

Android: Installera Fejkbiljett om du inte redan gjort det. Kryssa i "Skapa UT SMS" i inställningar, redigera sedan det utgående SMS:et med SMS editor. Tänk på att den tidsmässigt ska vara skickad precis innan du fick biljetten, välj samma minut.

W/I: Se sista paragraf under Varje gång du ska åka i guide två.

I andra regioner måste du också eventuellt ändra koder så att de stämmer, och givetvis skriva in Stadstrafik istället för Tätort eller liknande om det är en annan zonbiljett du ska åka på. Vet du inte hur koderna ska se ut försök klura ut det från orginal-SMS:et, sök/fråga runt på flashback.

Örebro, Västerås, Göteborg, Uppsala har ju redan "dekrypterats" av utvecklare till Fejkbiljett, så du kan definitivt få svar genom att kolla källkoden eller fråga i tråden. Med stor sannolikhet är det likadant som för SL, (förutom Göteborg) nämligen att de tre sista siffrorna i avsändarnumret (randomiserade) stämmer med de tre sista i första raden och de tre sista i kontrollraden. Att de matchar, att datum, tid och rätt sorts biljett är korrekt är det ENDA som SL/entreprenad-personal enligt direktiv ska kolla på för att validera.


Dumphone/telefon som inte kan använda motsvarande SMS editor
För de som har en dumphone ("vanlig" äldre telefon), Windows eller iPhone. Observera att det på iPhone och eventuellt Windows samt andra finns en ganska stor brist med det här tricket:
“Det ENDA som inte stämmer på iPhone är att det står "Kontakt" längst upp till höger istället för "Lägg till". Eftersom sms:et kommer ifrån en kontakt som finns i telefonboken. [...]

Detta har någon dock ALDRIG tänkt på eller påpekat”
- Citat från SL-access tråden

I och med iOS 7 står det dock alltid "Kontakt" oavsett om ett nummer är inlagt som kontakt eller ej. Vill du inte uppgradera, skaffa en dumphone/billig Android, or try your luck.


Förberedelse
Tips till dumphoneanvändare med krångliga knappar och liten skärm är att göra redigering/kopiering av biljett via datorn @ sms.se, och sedan skicka sms:et till sig själv.

Om några sekunder ska du läsa det relevanta under 1) i Androidguiden för att få tag på SMS-biljett.

Två saker att hålla i minnet:
 1. Om du får uppmaningen att gå till "varje gång du ska åka", ska du gå till den sektionen i den här guiden.
 2. Om/när du kommer till a), gå till "Korrigera fel avsändare" nedan.
Ok, har du dem två sakerna i minnet nu? Bra! läs 1).


Korrigera fel avsändare
Ok, så nu har du ett SMS med rätt innehåll, men med fel avsändare. Fixa det genom att:
Lägga till dig själv som kontakt → döpa till avsändarnummret → skicka SMS:et till dig själv.

Varje gång du ska åka
Gå in och redigera SMS:et, notera nuvarande klockslag, skriv in den giltighetsstid som gäller i din region + 1 min från nuvarande klockslag. Ändra datumet till dagens → vänta på att minuten slår över → skicka SMS:et till dig själv. For SL, lagg till din egen mobils nummer som kontakt, och dop den till de tre sifforna. I framtiden kan du ateranvanda samma biljett sa du inte behover dopa om dig sjalv varje gang.

Exemplet är för SL:
Nuvarande klockslag är 15:31 den 25:e juli 2013. På första raden ändrar du till 16:47, då giltighetstiden är 1h 15 m. Det andra klockslaget, det på fjärde raden nedifrån, till höger om "SL biljett giltig till" ändrar du givetvis också till 16:47 samt ändrar så det står 2013-06-25.

De tre sifforna till hoger om forsta klockslaget ar 372. Detta ar aven samma som de tre sista sifforna i kontrollraden. Lagg till din egen mobils nummer som kontakt, och dop den till de tre sifforna.

Vänta på att klockan på din mobil ska slå 15:32 → Skicka SMS:et till dig själv.
Gå sedan in i SMS:et och radera det skickade/utgående meddelandet, så att bara det SMS du tog emot från dig själv är synligt. Dubbelkolla att minuten inte precis han slå över innan du skickade SMS:et. I exemplet att SMS togs emot 15:33 istället för 15:32.

Nu är det bara att åka med det fejkade SMS:et.

Förekomsten är ofrekvent, men det har hänt att de frågat efter att få se SMS-inkorgen och utgående SMS, det man skickar för att köpa biljett, exempelvis "HA" till 076 720 1010. Du kan lägga till ett random nummer (som inte finns tex 12348123978) som kontakt och döpa det till systemets avsändarnummer, och skicka HA dit. Tänk på att i så fall göra detta precis innan du skapar själva biljetten, så att tidsindikeringen stämmer. Du kan skicka till en väns mobil, dock måste du radera all sms-konversationshistorik er emellan. Eventuellt behöver du ändra koder, se de två paragraferna innan denna guide.


Lura X-trafiks app med flygplansläge
Från https://www.flashback.org/t2123862:
"Jag har letat på forumet och upptäckte att ingen annan har skrivit om detta, om jag nu varit ouppmärksam och missat så ber jag om ursäkt. Hur som helst så ska jag försöka förklara för er hur man "fejkar" en biljett så man kan åka gratis med bussar eller tåg som använder sig utav x-trafik! Jag har en android som det funkar på. Det funkar också på Iphone. Först och främst så måste du ha appen x-trafik. När du sedan laddat ner den så blir du tyvärr tvungen att köpa en sms-biljett. Om man är en fattig student som jag så köper man den billigaste biljetten. När du sedan köpt biljetten så är den giltigt i ca 1,5 h. Nu stänger du bara ner appen. Nästa gång du går in på biljetten så se till att du har flygplansläge aktiverat. Då kommer inte appen kunna verifiera att biljetten gått ut. Vilket gör att den fortfarande är grön och rör sig. Som på bilden nedan. http://www.ladda-upp.se/bilder/pedtvhoinyuosg/ Det som man kan åka dit på är att chauffören ser att biljetten gått ut på datumet, att det står "nedkopplad" eller att mobilen är i flygplansläge. Men så länge de olika "formerna" rör sig så är det ingen fara. Jag har åkt dagligen i ca 1,5 månad på detta utan några som helst problem. Givetvis är detta inte lagligt och om det sker en kontroll så kommer du åka dit. OBS! Jag vet att jag har få inlägg, du behöver inte påpeka det."

Västtrafik reader
Som påpekats i kommentarerna finns det en app till vissa Android-modeller som kan manipulera Västtrafiks kort. Denna kan jag ingenting om, så jag bara länkar till tråden istället.

Relaterade inlägg
Plankning: Matnyttig information för resa i tunnelbanan
Plankning: Twittervarningar för biljettkontroll
Plankning: Hantera Twittervarningar
Länkar om kollektivtrafik
Mises blogg - Varför FMSF hade helt fel om busstrejken
Walter Block - Att försvara det oförsvarliga: Svarttaxin
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ändringslogg/Nyheter
2016-04-22
Fejkbiljett stödjer sedan en tid tillbaka inte Uppsala, Örebro eller Västerås. Borttagna från guiden. SL-SMS borttagen pga ej uppdaterad på länge.

2015-12
Lagt till varning om att vissa busslinjer i Stockholm har maskinkontroll av SMS-biljetter införts, dessa kan appen inte ta sig igenom. Se tråden för Fejkbiljett för Android för mer info.

2015-08-31
IRA uppdaterad till version 1.9. Har nu korrekt utseende.

2015-06-06
Nytt utseende på SL-biljetterna. IRAA har uppdaterats icke-officiellt, länk tillagd.
Tog bort utdaterade appen fT.

2015-02
Instruktioner för Android 5.0 "Lollipop"

2014-11
La till text för hur få iRAA att se bra ut på iOS 8.

2014-07-02
SL
Det har installerats SMS-avläsare på 17 T-banestationer, och så småningom kommer de finnas på samtliga. Att visa en fejkad SMS-biljett för dessa avläsare fungerar inte. Gå bakom någon annan, ladda ett kort med Reskassan och ställ in på reducerad (12.5kr/resa) för de tillfällen du ej kan göra så (ordningsvakter, öde station).

2014-02-17:
    + ny info om ny version av IRAA
2014-02-18
    + ny struktur på inlägget
    + anchor links 
    - överflödig text 
2014-02-20
      rensat formateringsfel
2014-02-21
      återlagt app
2014-03-05
    + ny info om ny version av IRAA, stödjer nu Västtrafik/Göteborg

SEO: planka i Stockholm, planka SL, planka Storstockholms Länstrafik, fejksmsbiljett SL, planka i Västerås, planka AB Västerås Lokaltrafik, fejksmsbiljett AB Västerås Lokaltrafik, planka i Uppsala, planka Upplands Lokaltrafik, fejksmsbiljett Upplands Lokaltrafik, planka i Örebro, planka Länstrafiken Örebro, fejksmsbiljett Länstrafiken Örebro, iRemadeacces, SLSM, ft, , fejkbiljett Iphone, fejkbiljett Android, planka Göteborg, SMS-biljett Göteborg, falsk SMSbiljett Göteborg, fejkbiljett Skånetrafiken, SMS biljett skånetrafiken, fake SMS biljett Skåne


Free riding: Fake SMS-tickets for using public transport without paying

Updated 2016-04-22: English version not updated frequently. Use the Google Translate gadget to the right to translate the Swedish text.  

Index of content
Introduction
To withhold thousands of kronor per year from the state apparatus and thereby increasing ones own freedom it is beneficial to free ride in the public transportation system, which is a lousy system indeed. MB on mises.se:s blog MB observantly comments:
"The public transportation in Stockholm (and practically in entire Sweden) is governed and subsidized by the state, who gives private corporations monopoly of operating certain lines during X ammount of years. It is an inefficient and weird system on many levels, and a side effect is lousy working conditions and low pay for employees. This is because the chauffeurs can't choose between different employers and to that is forced to reapply for their jobs every time the state switches to another, cheaper corporation.

Unfortunately both chauffeurs and the union surely want to see more state involvment in order to "solve" the problem, rather than a free, competing public transportation system, run on market conditions."
Defiance towards the state's antics is a virtue. Therefore free riding is a virtue. In this venture generating one's own SMS-tickets is of enourmous help. By the way, every time I've written SMS in the below text you can understand it as phone text message/text as in "send me a text when your sister is 15, bro!".

This is the first post in a fourfold series which seeks to make life easier for the free rider. Next post gives useful advice for free riding in Stockholm and a method for avoiding having to pay the surcharge should you after all get caught by screeners. In the third post you will get a guide about warnings for screening on Twitter. Finally, in the last one, you will get more guides about easily turning on and off the tweets on Android, schedule them and some other odds and ends.

The information presented here is a collocation of various flashback threads, links are present in associated sections. I have also changed, added new info and created entirely new newcomer friendly guides.

This post is geared towards users of Android and Iphone/Ipod touch. The Android system can create SMS-tickets for Stockholm and Gothenburg (Göteborg). iOS-apps support Stockholm only

Using fake SMS-tickets in public transportation is illegal (duh) and is classified as forgery (urkundsförfalskning), at least within Stockholm Public Transport's (SL) area (covers virtually all of Stockholm's public transportation such as subway, busses, tram and more). Don't present a fake SMS-ticket to a ISS-screener (they wear blue jackets and operate almost exclusively on the subway in the carriages or at the turnstiles). If you are unlucky they might verify the ticket with central/with their equipment - and then you have commited an even worse crime then free riding, namely forgery. Conductors such as those on Tvärbanan and Saltsjöbanan do not have this equipment and inclination, one can happily show them the SMS.

Having said that it is a relatively risk free business using fake tickets, and even if you were to pay the surcharge every time you got caught in the net it still would pay off in the long run.

iPhone and iOS-devices - for Stockholm/SL's system and Västtrafik/Gothenburg

iRemadeAccessAgain (iOS 7/8)
Update 2016-04: Some busses (blue city buses and some red ones in the suburbs) in Stockholm have gotten equipment that can validate SMS-tickets. The app will not work with these ones. Zone B and C does not have this equipment yet.

iOS 7 users use link below. Follow steps 1 and 2 above.

 1. Open the link in Safari. Once there, after EVERYTHING have loaded, touch the button at the very bottom in the middle, the one that looks like a box. Choose "Add to home screen". Select a name or let the default text be and touch "Add".
 2. Tada! Every time you want to generate a ticket simply open the app via the icon that was created on your home screen.
The app can be run offline, useful for areas with poor connection for usage with the iPod touch which does not have mobile data support. Before going offline generate a couple of tickets to ensure that everything has been downloaded correctly (this could be a totally redundant procedure)

iOS:

1. Download Clear Browser in your Iphone 6 or 6 Plus.

2. Open clear browser and open the iRAA link in it. To open a link draw with both fingers from the bottom of the screen, then press the plus-sign that will appear. Then a screen where you can type in the adress till be visible. Enter  https://goo.gl/y4eNn0 there and press OK).

3. DONE!
Thread were the latest info is posted first (the latter pages). It's recommended to check in from time to time.

Donate bitcoin to the developer, verify that this is devs address by going to the site and click on the info-icon.

1NmRGFRmX8TACeD6ZcAxyAfhdYbPQf3Mo2Easy guide for buying and sending bitcoin.Vulnerabilities
It's not possible to click on the faked SMS-conversations in inbox.

Dropbox installation
For the person who wants to run his own "server", perhaps because he wants to modify the files. Dropbox can't upload entire folders via browser, thus we need to create 2 folders ourselves. One solution is to use the dropbox desktop client.

Below are instructions for browser:

For IRAA - if you are using the same db-link as earlier, after having updated the files in your dropbox, just open the app as normally and wait about 1 minute. You should get a prompt asking if you want to update. (If you already have Dropbox with public folder, you can skip 1& 2)
 1. From your computer, register at dropbox.com
 2. Go to: http://dropbox.com/enable_public_folder
 3. For iOS 6 devices download IRA. iOS 7/8 devices download IRAA.
 4. Create a folder named X on your desktop. Extract the ZIP-file you just downloaded, to this folder.
 5. Go to the folder "Public", which we created in step 2, on your Dropbox account by clicking https://www.dropbox.com/home/Public
 6. Click on the blue folder icon, name the new folder "dist" (without quotation marks). Create another folder, name it "img" (without quotation marks).
 7. Navigate into folder dist → Click on the Upload-icon (white document with a blue arrow on it, to the left of the search box which is positioned in the upper right corner) → navigate into folder dist (which is located in X\IRAA) choose ALL files (CTRL + A in Windows) → Open. Press hide.
 8. Navigate into folder img → Click on the Upload-icon (white document with a blue arrow on it, to theleft of the search box which is positioned in the upper right corner) → navigate into folder img (which is located in X\IRAA) choose ALL files (CTRL + A in Windows) → Open. Press hide.
 9. Navigate back to Public folder. Click Upload icon → Choose files → go to X\IRAA → upload only the files, currently 6 of them (you can press CTRL + A, the folders will be marked but not uploaded by dropbox)
 10. Wait until ALL files have been uploaded.
 11. Right click index.html in your dropbox account → Copy Public Link. Write down the address or keep this window open.
 12. Open Safari on your iPhone and go to the address you just recieved.
 13. Once there, after EVERYTHING has loaded, touch the button at the very bottom in the middle, the one that looks like a box. Choose "Add to home screen".
 14. Tada! Every time you want to generate a ticket simply open the app via the icon that was created on your home screen.

iRemadeAccess (iOS 6)
Update 2016-04: Some busses (blue city buses and some red ones in the suburbs) in Stockholm have gotten equipment that can validate SMS-tickets. The app will not work with these ones. Zone B and C does not have this equipment yet. 
 1. Open the link in Safari. Once there, after EVERYTHING has loaded, touch the button at the very bottom in the middle, the one that looks like a box. Choose "Add to home screen". Select a name or let the default text be and touch "Add".
 2. Tada! Every time you want to generate a ticket simply open the app via the icon that was created on your home screen.
iRemadeAcces only supports SL/Stockholm. It is made by TherealR and was first released here.

Dropbox installation
Delete app from your home screen. Also remove all files of the app from your Dropbox. Then follow steps above, skip 6, 7, 8. At 9, choose all files in IRA folder (CTRL + A in Windows). Then follow the rest of the steps.


Vulnerabilities
 • The ticket is not correctly displayed if screen rotation is used. You can turn of screen rotation and claim that it's broken.
 • There are other minor ones as well, for example it's not possible to open the faked SMSs in the inbox.
Fortunately ticket booth expeditors seldom ask to rotate the screen or request that you navigate to different sections of the app.


Common problems when installing
Old version is shown despite installation of a newer one
If you have been using the same dropbox account as earlier the public link is the same, and Safari has saved certain files which it associates with it. Delete web history for the link in Safari:
 1. Tap "Safari" from within the settings app.
 2. Tap the "Remove Website Data" option.
 3. Tap the "Edit" button in the upper right corner.
 4. Tap the red icon next to the entry you want to delete followed by the "Delete" button.
If it's still not working/if you have an older version of iOS you might not be able to delete individual pages. Then you'll have to delete the entire history, or upload to different dropbox account.
 • Open Settings → Safari → Clear history
If it's still not working clear cache on the same screen. Then clear cookies.

STILL NOT WORKING?!
"I restarted the phone, closed all active programs from the multitask-menu. Uploaded new files to dropbox, did not open the link directly from mail which I had mailed myself, but copied the link from the mail, went to Safari and pasted the link into the address bar. Don't know if any of this made any difference, anyway now it's working."
As previously mentioned, last resort is creating a new dropbox account and upload the files there, but this really should not be necessary.

Can't open the RAR-file
Install WinRAR. If you're using Windows choose WinRAR x86 (32 bit) or 64 bit if you have a 64-bit version of Windows (which all newer computers do). Pick 32 bit if you are unsure.

Vulnerabilities
 • Looks are not correct if "Change" is tapped.
 • If pressing the blue arrow the link is m.sl.se instead http://m.sl.se and the format of the date is incorrect.

Android - for Stockholm and Göteborg/Gothenburg
Fejkbiljett
 • Patently superior to the iPhone-versions when it comes to fakeing genuine tickets.
 • Does not show up in recently opened apps.
 • Impossible for the naked eye to determine if the SMS is real or fake. A call to (SL's) central or a scan with one of the ISS-screeners smartphones is required to find out (unclear if the smartphone app communicates with central or makes it determination solely based on the hex code/control code). Sure it's possible to detect if you have the app installed, but they are not allowed to touch your phone.
Details about supported tickets
 • Stockholm (SL, all zones including länsgränspassage/county passage)
 • Göteborg (Göteborg stadstrafik/city traffic, Göteborg+, Göteborg++, Göteborg+++ and Kungälv)
Do your part to further counter-economics; donate to the developer of Fejkbiljett (the only active Android dev). Naturally with the help of bitcoin (verify that this actually is the devs address here)

15KTrMTKET1B8ggvFiLU6p3uQEm5PkSZZkEasy guide to buying and sending bitcoin.


Update 2016-04: Some busses (blue city buses and some red ones in the suburbs) in Stockholm have gotten equipment that can validate SMS-tickets. The app will not work with these ones. Zone B and C does not have this equipment yet.

Installation
Directly in phone:
 1. Download from the download link here
 2. If you have trouble with this install Chrome Browser from play store and open the link in Chrome.
 3. When the download is complete the status bar (the bar at the very top of your phone showing battery, time etc) will indicate so. Then you can open the .apk file directly from it. Otherwise you will have to find the .apk file via search function or navigation in your file manager and open it from there. If you don't have a file manager install OI File Manager from play store.
 4. The installation should begin by itself. Done.
Also, you should go into Fejkbiljett's settings and check "Create outgoing SMS". This will create a SMS in your inbox/outbox every time you fake a ticket, since genuine tickets are bought by sending a SMS to SL/other public transport mafia.

Download from computer, transfer to phone:
 1. Download from link in step 1 above.
 2. If you have any trouble downloading try downloading from another web browser such as Chrome or Firefox.
 3. Transfer the .apk file to your smartphone via USB-cord or wireless, such as Dropbox, email.
 4. Via your phone's file manager go to the folder where you copied the file. If you don't have a file manager install OI File Manager from play store.
 5. Tap on it.
 6. The installation should begin by itself. Done.
Also, you should go into Fejkbiljett's settings and check "Create outgoing SMS". This will create a SMS in your inbox/outbox every time you fake a ticket, since genuine tickets are bought by sending a SMS to SL/other public transport mafia

Check with respective public transport organization if you're unsure which sort of ticket and zones you need. Or choose all zones, what do you care it's all free anyway muehehehehhe. Actually don't do that, it might arise suspicion.

Thread where latest info is available first. It's recommended to register an account at flashback and subscribe to it.


Mail/notification when new version has been released
To not have to constantly check the thread whether a new version has been released or not, perhaps for one that supports your region, since version 0.16 (2014-03-04) there's an auto update function and message within the app. You can also monitor the github-release feed:

Register an account @ blogtrottr.com → Subscribe to a new feed → copy-paste https://github.com/Olangu/Fejkbiljett-Android/releases.atom → Feed me.

If you don't check your mail that often you could use an email alerting app together with a filter, that way you'll get a popup when a mail from blogtrottr or a mail containing "Fejkbiljett-Android" (titel of feed) has arrived. A good app for this is Mail Alert.


Common problems
First of all make sure that "unknown sources" is checked. Enabling this option is different depending on what Android version you have, so just google it. For 4.1.1:
 • System settings → Security → check Unknown sources
App crashing on Android 4.4
Short:
Long:
The method may vary depending on which version of android OS and "App Ops permission manager" used. The following steps may not be correct.
 1. Launch Fejkbiljett-app → touch menu button → Settings → "Give write SMS permission". Your phones native App Ops-rights manager should launch.
 2. Scroll sideways to the category "MESSAGING" (and down to "Fejkbiljett"). Turn on the switch for "Write SMS/MMS" → "ON".
If Fejkbiljett crashes upon ticket-generation, enter its settings and uncheck "Open SMS app after create".

No App Ops on Android 4.4.2
Google has removed this setting in this version. To reintroduce it there's AppOpsXposed, which requires the Xposed Framework, which in turn requires your device to be rooted.

Installing XposedFramework:
"How to install: First step for everything you do: Create a nandroid backup and make sure you know how to restore it! I'm not responsible for anything you do with your phone/tablet/rice cooker. There is also the risk to soft-brick your device. In such a case, restoring a backup is the easiest way to get rid of it (other possibilities mentioned below)"
 1. Download the Xposed Installer APK and install it
 2. Launch the Xposed Installer, go to the "Framework" section and click on "Install/Update"
 3. Reboot
 4. Done!"
Installing AppOpsXposed:
  1. Open Xposed Installer → Download → search for App ops → tap it → scroll down until you see the Download button → tap it.
  2. Touch the notification in status bar to activate AppOpsXposed-module, or open Xposed installer → go to modules → check AppOpsXposed.
  3. Reboot your phone.
  4. Go to your phone's settings. Somewhere there should be an option named App Ops.
  Stock Android, CM10, Sony Xperia: in "Personal" section
  Samsung: in "General" or "More" tab (right under "Apps")

  If there is none, check your home screen, there should be an icon named App Ops or similar. Alternatively use any of the app ops launchers in Google Play.

     5. See Use App Ops in settings to give the app permission to write SMS.

  If you have problems installing Xposed Framework or AppOpsXposed, see if any error messages below matches. Otherwise check respective threads: AppOpsXposed & Xposed Framework

  Error message at attempted installation such as "An error occurred when the package was analyzed"
   "If you're using 3g/4g this might be due to phone losing connection and "terminating" the download without having had gotten the whole file, thus it becomes corrupt plus the internal android web browser native to Android is pretty much overall crappy handling downloads"
    Therefore; install Chrome Browser from play store and redownload from Chrome, try 2-3 times if problem persists. An alternative is to install the dropbox app in your phone and sync from computer, or mail from computer. WIFI is another possibility as is bluetooth, direct transfer phone-to-phone. Last resort which always corrects this problem is transferring via USB-cord from computer.

    Error message:
    "Android App Not Installed. An existing package by the same name with a conflicting signature is already installed."
    Which naturally means you have to first uninstall the older/present version of Fejkbiljett

    Message: "No program to perform this task was found"
    "Sometimes when one downloads the file it is named *.ZIP at the end, if this happens just rename it to *.APK instead, then it works"
    The apk file is opened with another program instead of the installation program
    Clear defaults:
    System settings → Applications manager → the application that is being opened → scroll down → clear defaults
    If it's still not working install apk installer from play store and install Fejkbiljett through it.

    Sender is displayed as a three digit number only instead of sender + three digit number; SL132 is displayed as 132
    Certain ROM's, official ones included, native SMS-managers simply works this way, genuine tickets included. If you get hassled about this, install SMS-manager Handcent SMS from play. More info why here.


    Trick X-trafik's app with flight mode
    Translated from https://www.flashback.org/t2123862:
    "This works on Android and iPhone. First of all you need the app X-trafik. When you've installed it you need to buy a ticket. Now it's valid for 1 h 30 min. Now simply close the app. Next time opening the ticket, make sure you have flight mode activated. The app won't be able to verify that the ticket has expired. Which will make it continue being green and animated, like this image http://www.ladda-upp.se/bilder/pedtvhoinyuosg/. Now of course the bus driver can see that the ticket has expired by looking at the date, that it says "offline" or that the phone is in flight mode. But as long as the different "shapes" are moving it's fine. I have been riding daily for about 1 and a half month without any problems at all."
    On Android you can use the Xposed Framework and a module to hide the flight mode icon, I'm sure. If you can't figure it out, send a mail or drop a comment.

    Västtrafik reader
    As has been pointed out in comments, there is an app for certain Android-phones that can manipulate Västtrafik's RFID-cards. I don't have any knowledge about this, so I'll just link to the thread instead.

    Related posts
    Free riding: Useful advice when traveling with the subway
    Free riding: Twitter warnings about screening
    Free riding: Managing Twitter warnings

    Articles about public transportation
    William Anderson - The mentality of Transportation Planning
    Walter Block - Defending the Gypsy Cab Driver
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Changelog
    2016-04-22: Added info about busses in Stockholm getting ticket validators. Removed SL-SMS due to it no longer being updated.

    2015-06-06
    SL:tickets has a new look. See the Swedish part. IRAA only app updates so far.
    Removed outdated app fT

    2014-11
    Added method to get iRAA to work on iOS 8

    2014-02-21:
        + new info about new version of IRAA
        + new structure of post
        + anchor links
          simplified language, cleaned up formatting, translated new Swedish intro
    2014-03-05
        + new version of IRAA, now supports Västtrafik/Gothenburg

    SEO: free riding Stockholm, free riding SL, free riding Stockholm Public Transport, free riding Storstockholms Länstrafik, fake sms ticket SL, fake sms ticket Stockholm Public Transport, free riding Västerås, free riding AB Västerås Lokaltrafik, fake sms ticket AB Västerås Lokaltrafik, free riding Uppsala, free riding Upplands Lokaltrafik, free riding, Örebro, free riding Länstrafiken Örebro, fake sms ticket Länstrafiken Örebro, iRemadeAccess, SLSMS, ft, , fake sms ticket iPhone, fake sms ticket Android, bunking the fair, fair bunking, fair bunking Stockholm, fair bunking Våsterås, fair bunking Göteborg, fair bunking Gothenburg, fair bunking Örebro, fair bunking Uppsala, black driving Sweden, black driving Stockholm, black driving Örebro, black driving Västerås, black driving Uppsala, black driving Gothenburg, black driving Göteborg, Schwarzfahren Sweden, Schwarzfahren Stockholm, Schwarzfahren Uppsala, Schwarzfahren Västerås, Schwarzfahren Göteborg, Schwarzfahren Örebro, free riding Sweden, forge bus ticket Sweden, forge subway ticket Sweden

    60 kommentarer:

    1. Min pappa kör buss och kan se att biljetten är fejkad.

     SvaraRadera
     Svar
     1. Aha, och hur många legobitar har han kört upp i din röv då? Måste vara en hel del i alla fall.

      Radera
    2. iRemadeAccess 1.6 är nu postad i SL-Access tråden på Flashback. Detta är sista uppdateringen för irAccess 1.6, innan jag släpper irAccess v2.

     SvaraRadera
    3. Går det att använda den senaste versionen om man inte har tillgång till dator? Hur går jag då till väga? Tusen tack på förhand! /K

     SvaraRadera
     Svar
     1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
     2. Testa det här, med utångspunkt från android där detta uppnåtts : Ladda ned iremadeacces 1.6 .zip fil -> använd en app såsom iZip för att packa upp > installera chrome från app store -> gå till dropbox.com i chrome och välj request desktop site i chromes inställningar, om det går. Dvs sidan ska inte visas som mobilanpassad. Sedan kan du bara följa resten av installationsinstruktionerna, men, som det står, använd safari för att lägga till på hemskärn.

      Radera
    4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

     SvaraRadera
    5. Ingen som vet om det finns motsvarande app för Västtrafiks system i Göteborg?Tacksam för svar!

     SvaraRadera
     Svar
     1. finns en app till vissa andoridmobiler där du kan manipulera västtrafik-kort: https://www.flashback.org/t1742367p4

      Radera
    6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

     SvaraRadera
     Svar
     1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
     2. -.- inte så lyckat...

      Radera
    7. Såhär ser UL stadsbuss sms-biljett ut idag:


     488 UL

     UV VUXEN Giltig till 12:11 2014-02-05
     Stadsbuss

     25 SEK (6% MOMS)
     48517148413488

     EOAEOOAOOX
     EOXEXAXXAO
     EEAOEOOOOO
     EEEEEEEEEE


     Och UL/SL biljett:

     607 UL

     ULSLV VUXEN Giltig till 22:30 2014-02-04
     UL Län + SL Län

     110 SEK (6% MOMS)
     159430270765607

     EAXOXOOOOX
     EOOOAAXEEO
     EAAOAXEOXX
     EEEEEEEEEE


     Stämmer detta med nya fejkbiljett?
     Tack för superjobb!

     SvaraRadera
    8. "Det går inte att hämta. Innehållet stöds inte." är det felmeddelande jag får när jag försöker ladda hem appen på min android. Jag har laddat hem den gamla versionen utan problem och använt den superlänge. Minns inte att jag gjorde något annorlunda när jag laddade hem den. Min kille får samma felmeddelande när jag försöker hämta hem den. Någon som kan svara på vad som kan vara problemet? Älskar entusiasmen btw! Tusen tack.

     SvaraRadera
     Svar
     1. testa den här länken istället då, samma version som i inlägget: https://anonfiles.com/file/c1f6ca89f54c98ded0e67c54b0fc1d88

      Installera chrome och ladda ned från den vid fortsatta problem, eller för över från datorn via usb-kabel. Vid mer problem se sektionen vanliga problem vid installation.

      Radera
     2. Är det så att ni har problem att ladda ned filen, eller kan ni ladda ned den, och sedan när ni öppnar den så får ni det där meddelandet? Är det i webbläsaren som du får meddelandet?

      testa avinstallera den gamla versionen av fejkbiljett först i så fall.

      Radera
     3. Har googlat nu, och ja, det är androids inbyggda webbläsare som är problemet. Installera chrome från play store, och gå till länken genom den.

      /spammer, over and out

      Radera
    9. Jag såg det på flashback sedan :)
     Tack så mycket för bra information på blogen.
     (Såg nu att man kan vara anonym, därför tog jag bort mitt inlägg).
     Hälsningar
     http://www.youtube.com/watch?v=k9_8YxDQYCo ;)

     SvaraRadera
    10. Hej jag vill bara tacka dom som gör detta möjligt! jag har åkt med dessa appar sen flera år tillbaka och har aldrig fått en bot. (åker till och från jobbet varje dag) tacka och jag kommer att donera så fort jag bara kan......

     SvaraRadera
    11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

     SvaraRadera
    12. hej jag har installerat appen från denna källan http://cydia.myrepospace.com/libertas/ , men det är samma som förut, och dt är inte för IOS 7 heller . ???????????? snälla fixa det hära
     TACKKKKK SÅ HEMSKT MyCKET

     SvaraRadera
     Svar
     1. den är inte uppdaterad.

      Radera
     2. När kommer den att bli uppdatera???

      Radera
     3. är du inte personalen som fixar?

      Radera
    13. varning! det är något fel på dropboxlänken för IRAA; SMS blir blåa. Använd den här länken istället: https://db.tt/g1zIJShq

     Den kommer från en av utvecklarna - https://www.flashback.org/sp47434910 - och om ni använder den kommer ni dessutom automatiskt få uppdateringarna han gör.

     SvaraRadera
    14. hej snälla kan du fixa Jailbreakappen för IOS 7, den nya SMS system menar jag. tack

     SvaraRadera
    15. Hej, jag ville bara säga att jag älskar dig, du som kom på denna appen, jag älskar dig. Det faktum att du uppdaterar såfort SL gör det gör att jag älskar dig ännu mer. Du borde få nobelpris! Hoppas att du får allt gott du förtjänar :)

     SvaraRadera
    16. kan nån hjälpa mig att hitta länken till android, om den finns, snälla.
     Stockholm 2014,feb,1 uppdateringen

     SvaraRadera
     Svar
     1. i steg 1 under stora Rubriken "Fejkbiljett till Android för Stockholm, Örebro, Västerås, Uppsala och Göteborg". Klicka på "Ladda ned" ....

      Radera
    17. Hej
     Vad gjorde ni med jailbreak appen?

     SvaraRadera
    18. Hej, har Samsung Galaxy S4.
     Gjorde en systemuppdatering igår och då slutade appen fungera!
     Trycker på "Create" men ingenting händer efter det! Hjälp!
     Hade version 0.13 på fejkbiljett och uppdaterade till 0.2, den funkar inte heller

     SvaraRadera
     Svar
     1. 0.2 är äldre än 0.13, de ändrade versionsyntax. Senaste är 0.16. Under "Vanliga problem vid installation" kolla "Appen kraschar på Android 4.4." samt rubriken under den.

      Radera
     2. Vilken adroid-version krävs för att kunna köra Fejkbiljett 0.16.?

      Räcker det med följande mobil för att kunna köra appen?
      http://www.gsmarena.com/lenovo_a269i-5849.php

      Den kostar ca 300 kr och har android 2.3

      Radera
     3. 0.16 fungerar på 2.3, se https://www.flashback.org/sp47783473 för mer info - ska enligt utvecklarna fungera på 2.2 till och med

      Radera
    19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

     SvaraRadera
    20. UL uppdateras den 1a april, hur kan man göra för att hjälpa till i uppdateringen? kan man skicka sina betalda sms till någon utvecklare eller hur går det till? Trevlig helg! :)

     SvaraRadera
     Svar
     1. för android PM:a Essylia i tråden

      för iphone PM:a BillyMay

      på flashbacks forum dvs

      Radera
    21. Någon som vet hur smsbiljett mellan kumla och örebro ser ut?
     Jag vet hur biljetten bör se ut men det jag har problem med är:
     ------------------------------------------------------------------------
     KuVR VUXEN Giltig till 22:00 2014-03-31
     Örebro

     47 SEK (osv)
     ----------------------------------
     Där det står Örebro, bör det stå Kumla? Eller Kumla-Örebro?

     BTW Tack för en grym fejkapp...trots att den inte finns för kumla! :D

     SvaraRadera
    22. Glömde säga att jag vill åka mellan Kumla och Örebro.

     SvaraRadera
    23. Hej . SL fixade speciellt maskiner för att läsa upp smsbiljett, de är helt nytt system, jag har visat upp iRemadeAccessAgain SMS i min iphone på maskinen men det gick inte, Personalen sa att min smsiljett fungerar inte, du får skicka om smsen, så jag blev lite nervös och stressat, så skickade jag en ny smsbiljett på riktigt och har visat upp den igen så funkade den. så var den. Smart var den. Jag vet inte att hur ska det bli i framtid? Vill dem fixa maskiner på alla bussar och stationer? om det ska bli så vad kan vi göra då?
     hälsningar SMS plankare i fritids bara.

     SvaraRadera
     Svar
     1. ja, SL har sagt att det ska installeras på samtliga tunnelbane och pendeltågsstationer. Det går inte att använda en falsk SMS-biljett då den kollar mot bijlettdatabasen. SL har inte sagt att det ska installeras på bussar, vi får hoppas att det inte blir så. Tunnelbanans spärrar kan man ju ta sig förbi. Vad kan vi göra: den dagen den sorgen, ingen ide att oroa sig över det nu.

      Radera
    24. Jag började gnabba med en spärrvakt häromdagen som påstod att min biljett inte var äkta, jag frågade varför den inte skulle vara äkta och han hävdade att den saknade en massa kommatecken. jag uppdaterade fejkappen senast den 2 februari. Är det någon annan som har märkt detta?
     /Fred

     SvaraRadera
    25. problem med officiella siten till iraa. använd någon av dessa:

     http://bmays.github.io/iRAA/
     https://db.tt/g1zIJShq

     Tagna från BillyMays signatur https://www.flashback.org/sp48466059

     SvaraRadera
    26. Hej kan man åka med den biljetten i Skånetrafiken också ?
     Hoppas jag får svar tack för skott :)

     SvaraRadera
    27. Hej kan man åka den programmet med skånetrafiken ? menar jag ?
     tack för svaren :)

     SvaraRadera
     Svar
     1. nej, ditt alternativ är är guiden "För region/telefon som ej har appstöd: Skapa biljett utan fejkapp", finns förklarat hur man gör med Skånetrafiken där.

      Radera
    28. Uppdatering 2014-31-01: Biljettutseendet ändrades den 1:a februari 2014. Appen har vid skrivande stund (21/2) inte uppdaterats. Använd IRAA, IRA, eller guide Skapa biljett utan fejkapp.

     Kräver jailbreak (googla jailbreak + din iphone modell + iOS version) men är bättre än IRA då:
     •Utseendet är korrekt vid skärmrotation
     •Ser exakt ut som iOS SMS-appen det vill säga glider på väldigt bra samt att inbox visas, med fungerande SMS.     det är gammal version av det och det går inte hoppas att ni kan rätta till det och fixa det....

     SvaraRadera
    29. jag vill bara kolla om ni kan fixa det till ios7 och hur smset ska se ut tack för allt ni gör

     SvaraRadera
    30. Länken till IRAA (nya) är inte uppdaterad heller, här är en uppdaterad version: http://slticket.byethost12.com/

     SvaraRadera
     Svar
     1. Eller uppdaterad och uppdaterad, appen glitchar ur när man går till info.

      Radera
    31. Hej! Sourcen för Cydia SL-SMS appen är nere.. alla myrepospace sources är nere, skulle ni kunna göra en ny?

     SvaraRadera
     Svar
     1. Hittar inte filerna lätt på HD:n. Vad ska du med dem till? Kan du inte lika gärna använda IRAA? Vill veta innan jag lägger mer tid på att jaga runt.

      Radera
    32. Har försökt med IRAA, men det har inte fungerat. (Menar att webbsidan inte fungerar, oavsett vilken browser jag använder.)

     SvaraRadera
     Svar
     1. Beskriv mer i detalj vad som händer när du går till https://goo.gl/y4eNn0

      Radera
     2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    33. Skriver in URL:en, sen laddar sidan långsamt, till slut så står det bara Error: Page not found.

     SvaraRadera
     Svar
     1. Har du skrivit fel någonstans kanske? Testa att maila url:en till dig själv och öppna den därifrån. Länken fungerar på iphone i safari.

      Radera