lördag 24 mars 2012

Kapitalistiska Joakim von Anka vs socialistiska Bamse


Hittade ett kul blogginlägg där en jämförelse mellan kapitalistiska Joakim von Anka och socialistiska bamse har gjorts. Författaren har tacksamt nog kommit fram till att von Ankas heroism är äkta, bamses är falsk. Detta håller jag helt unbiased med om!

Ja, bamse är tydligen socialistisk, det visste jag inte. Författaren var såssealdemokrat och det lyste igenom i hans verk. I "bamses skola" stod det till exempel att läsa:

"I Beijing finns världens största torg [...] Den himmelska fridens torg. Där samlades den 1 oktober 1949 miljoner människor för att höra Mao Zedong utropa Folkrepubliken Kina. Landet var befriat från de krigsherrar, affärsmän och utlänningar som tidigare styrde. Före denna befrielse svalt vissa år många miljoner människor ihjäl. Efter 1949 har man delat på maten mer rättvist och ingen svälter. Det är en av 1900-talets viktigaste händelser – var fjärde människa på jorden är ju kines.”

Googlade som hastigast efter fler exempel på vänsterdrag hos den alltid så misstänksamt snälla björnen:

"En vän till mig har tidningen där man tydligt kan se Kapitalet och Maos lilla röda i Skalmans bokhylla." 

"Att betala skatt är ett sätt att hjälpas åt. " (Bamse)

Bamses ständiga altruism och snällhet ger oundvikligen associationer till Rothbards citat: 

"It is easy to be conspicuously 'compassionate' if others are being forced to pay the cost." 

Nej usch och fy för vänsterprogrammering i barnböcker! Har jag någonsin barn ska dem minsann programmeras med An Island Called LibetyEscape from Terra och V for Vendetta, fniss. Den här bilden ska vara i oändlig repetition på tapeterna i barnrummet:


Omoraliskt? Kanske det, men är åtminstone öppen med min agenda inför barnen, till skillnad från alla dolda budskap i bamse designade att incepta idéer i barnens sinne! Så om, när och tills Egmont byter ut bamse till nedanstående björn för att klargöra saken kan jag stadigt sitta kvar på på min höga häst.
(Låt oss för inläggets skull glömma att bamses vänstervridning har tonats ner betydligt i de senaste årtioendenas utgivning av serien)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar