måndag 12 mars 2012

Recension av What has government done to our money? av Murray Rothbard

I denna välskrivna och korta bok (ca 100 s) beskriver Rothbard hur pengar uppstår i ett fritt samhälle, och går vidare med att förklara hur staten gått tillväga för att ta kontroll över ekonomin. I den sista delen av boken beskriver han det monetära sammanbrottet i västvärlden 1815 och framåt. För alla som är intresserade av ett fritt samhälle är detta en bok som borde läsas på stört. Den finns att ladda ner gratis här!

Han börjar boken med att beskriva varför byteshandel är något som gynnar bägge parter och berikar samhället; hade den inte gjort det hade den inte ägt rum. Dock är inte direkt byteshandel särskilt effektivt. Vad göra om bonde A endast har kycklingar och vill byta till sig får av sin granne, bonde B, men B vill inte ha kyckling utan nåt annat? Jo, man måste använda sig av indirekt handel. Dvs A byter till sig något han tror han lättare kan byta bort, med B (eller någon annan), för det han vill ha. För att detta mellansteg ska vara effektivt måste varan vara lätt byta bort, dvs det måste vara något de flesta vill ha och under största delen av året. Tex så kanske vatten är bra på sydligare breddgrader, men inte under monsunen. Dessutom måste detta mellansteg vara delbart; vatten har denna egenskap men inte oxar tex. Om en oxe är värd 30 skor och jag bara vill ha ett par, och min handelspartner vill ha ett dragdjur så kommer det ine bli nån affär för att oxe inte är delbar (som dragdjur åtminstone). Till sist så måste mellansteget vara hållbart; dvs inte förstöras genom att lagras. Smör tex är delbart och efterfrågat året om, men det härsknar om man inte får det bortbytt relativt snabbt.

Något som är både delbart, efterfrågat (som smycken och numera till elektronik) och hållbart är guld och silver (och koppar och andra metaller). För att något ska bli pengar så måste det vara ett allmänt accepterat mellansteg i indirekt handel. Men detta är en positivt återkopplad processs; ju mer en vara används som de facto pengar desto mer efterfrågad blir den, och ju mer efterfrågad en vara är desto bättre är dess användningsområde som pengar. Det behöver alltså inte vara den mest eftertraktade varan som eventuellt blir pengar.

När väl en (eller flera) pengar etablerats kan olika varor "prissättas". Innan intåget av pengar så var priset på en vara en vektor med alla andra varor i samhället; tex kanske priset för en ko var tre får eller fem getter eller en bit mark eller ... osv. Nu kan istället alla varors pris uttryckas i termer av viktenheter av guld (för enkelhetens skull så bortser jag från silver osv); alla varor utom en - guld. Priset för pengar är fortfarande en vektor med alla andra varor i samhället. Så vad händer när ytterligare pengar (guld) introduceras i ekonomin? Jo, eftersom pengar är en vara vilken som helst (enda skillnaden är att den används som mellansteg i indirekt byteshandel) så gäller självklart fortfarande utbud och efterfrågan. När utbudet av pengar ökar sjunker priset; dvs guldet blir mindre värt i termer av andra varor i ekonomin. Så om guld enbart användes för till handel så vore guldgruvor onödiga för samhället. Men eftersom guld har andra användningsområden så är inte detta fallet.

Vill du lära dig mer om pengar och vad staten lyckats trassla in oss i så rekommenderar jag boken starkt. Jag kommer inte sammanfatta hela boken här! Den är lättläst och har många exempel. Även till någon inte särskilt intresserad av frihet skulle jag rekommendera den för. Även någon som gått en Keynesiansk utbildning borde få sig en tankeställare av den.

7 kommentarer:

  1. En utmärkt bok! Har faktiskt de senastet tre veckorna ägnat ledig tid till att hjälpa till med översättning till svenska, som Joakim Kämpe @ svenska mises redan har översatt helt men som behöver finpoleras/granskas lite. Om ett tag kommer den läggas upp kapitel för kapitel veckovis på hemsidan.

    Tragiskt att se hur stater över århundraden har raffienerat sin manipulation i det monetära systemet, aldrig förut har de haft lika stor kontroll som de har just nu.

    SvaraRadera
  2. Fasen vad bra! Den är verkligen läsvärd, hoppas fler läser den nu när den är översatt då! :) Har ni tänkt nåt på print-on-demand?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag inte tänkt på och joakim inte nämnt. Men det är ett bra förslag för en idéel förening för att generera inkomst. Har du någon erfarenhet av det?

      Radera
    2. Tyvärr ingen erfarenhet av det alls! :/

      Radera
  3. Den får jag ju ta och läsa.
    Måste säga att din blogg blivit rackarns snygg också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs den! Själv har jag köpt en extra för att ge bort till en kompis (med villkoret att han ger den till nån annan när han läst den).

      Och tack. Har fått lite kritik för att det är vit text på svart bakgrund och att det skulle vara svårläst. Själv tycker jag tvärtom! =)

      Radera
  4. En bok som är absolut nödvändig för den som vill lära vad pengar är och hur det växer fram naturligt utan statlig inblandning.

    SvaraRadera