tisdag 1 november 2011

Framtidstro


Det är lätt att man blir nedstämd när man tänker på framtiden; tyskland föreslår tobinskatt inom EMU, Putin vill mer eller mindre återskapa sovjet, finanskrisen blir värre och värre och det blir mer och mer övervakning. Libertarianer är i en sån löjlig minoritet att det nästan känns hopplöst att kunna åstadkomma förändring. Men vi borde inte förtvivla. Det viktiga är att hålla ögonen på målet och fortsätta debattera, säga emot och utbilda folk. Det viktigaste är dock, enligt Stefan Molyneux, är att uppfostra barnen fredligt. De ska inte lära sig att lyda auktoriteter blint, de ska inte slås och de ska inte straffas utan förklaringar. Han sammanfattar det hela på ett bra sätt (hittar dock inte var jag hörde det):

"Försök alltid agera på ett sådant sätt så att ditt barn kommer tacka dig för det när det blir vuxet."

Tex är att se till att barnen borstar tänderna, inte låta dem springa ut i trafiken, att inte enbart äta godis till middag osv är något ens framtida vuxna barn kommer tacka en för. Men att skrika åt dem, slå dem, förnedra dem, ignorera dem för att de inte gör som man säger är inget de kommer tacka en för. Inte heller kommer de tacka en för att inte förklara varför man inte tilläts göra vissa saker. Inte sällan förstår faktiskt barn varför bara de får en förklaring. Genom att inte lära barnen statens språk, hot och våld, så kommer de inte förstå det när de väl hör det. Som Molyneux säger i videon nedan så är gudar man inte lärde sig frukta som barn enbart löjliga. Detsamma kommer förhoppningsvis ske med guden staten.
Även om jag ibland bara känner mig upprörd, arg och något ledsen när jag läser nyheter, hör andra prata om politik och ser gränser på kartor mm, så är det värt att påminna sig om att världen blir bättre; kanske inte på alla områden men på en del. Tex denna video från IBM nu i samband med deras 100-årsjubileum får mig att le.Fast ingen kan få mig att längta till framtiden som Carl Sagan. Tänk dig ett koloniserat solsystem utan någon stat; ingen riksbank, inget parlament och inga gränser. Vad underbart det skulle vara!Vi människor är sannerligen kapabla till att åstadkomma storverk vi ska vara stolta över, men staten som idé är inte ett av dem.

2 kommentarer:

  1. Lite synd att IBM skryter med att ha "skapat" social security, och att ha "patents, patents, patents" men annars cool video!

    SvaraRadera
  2. Jojo, man kan inte alltid få allt! :)

    Dock tycker jag det vore sjukt tufft att se "fortsättningen" på videon.

    SvaraRadera