fredag 23 mars 2012

Svalbard


Jag har länge fascinerats av Svalbard, den norska ögruppen norr om Skandinavien. Förr pga dess nordliga läge, isbjörnar och storslagna natur; nu även pga dess lagar. Fram till 1920/1925 så var Svalbard i praktiken statslöst. Därefter blev Svalbard en del av det norska kungariket, dock inte fullt ut. Det sk Svalbardstraktaten (Wikipedia) innebär nämligen följande:
  1. Norge får beskatta invånarna på Svalbard, men dessa skatter måste spenderas på ön. Detta innebär att Svalbard har mycket lägre skatter än fastlandet.
  2. Alla människor från de nationer som signerat Svalbardstraktaten har lika rätt att flytta till Svalbard, bedriva handel osv. Dvs (näst intill) fri invandring råder.
  3. Svalbard ska vara demilitariserat (vilket det tydligen inte riktigt är).
  4. Norge måste bevara Svalbards natur.
Det som borde få munnen att vattnas iaf lite grann på liberaler är punkt ett och två. Tyvärr så la den norska staten beslag på all oägd mark 1925, dvs ca 94%. Intressant att notera är att den största delen av bebyggelsen är företagsbyar. Det finns inget socialt skyddsnät där, inga ålderdomshem eller bidrag. Ska man bo där är man skyldig att finanseria det själv. Se denna pamflett. Öarna kryllar av isbjörnar vilket medför att vapendensiteten är hög och det hyfsat liberala vapenlagar.  Man måste vara beväpnad när man lämnar bosättningarna (men får inte gå runt med laddat vapen inom dom). För att hyra eller köpa vapen så krävs det vapenlicens (eller att man tjänstgjort som polis/militär i sitt hemland), saknar man detta kan man göra ett skyttetest på plats men det kan dröja upp till en månad innan man får sin licens. Det existerar i praktiken ingen kriminalitet där.

Svalbard styrs på ett lite märkligt sätt. Om jag fattat rätt så utses en semi-diktator, sysselmannen som även är polischef, av norges regering. Dock existerar ett slags kommunfullmäktige sedan 2002, med val var fjärde år, som  enbart verkar kunna påverka infrastrukturern, dagis, landnyttjande etc, inte skatter eller lagar. Angående skatterna så har Svalbard 16% inkomstskatt, ingen moms och ingen arbetsgivaravgift, och skulle väl kunna kallas ett nordiskt skatteparadis.

Om Svalbard haft ett demokratiskt styre så hade det i mina ögon varit en väldigt bra plats för ett nordiskt/europeiskt free state project. Iofs så kanske inte så många vill flytta till en plats med +4°C medeltemeperatur i juli och polarnatt oktober till februari.

3 kommentarer:

  1. Björnön, en mindre ö söder om Svalbard, men fortfarande tillhörande den politiska gruppen, verkar ha något bättre medeltemperatur under vintermånaderna. Då är det i vanliga fall bara 11 grader kallt som mest, och 5 som varmast. Ganska häftigt att båda öarna får varma strömmar så att det är isfritt där nästan året runt. Bättre än i bottniska viken!

    Hm...om man kunde erbjuda ett bra arbete där, eller om det vore enkelt att starta företag själv, skulle det kunna vara ett mål för folk från Egypten och Afghanistan att flytta till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Björnön är intressant, synd bara att hela ön förutom området kring meteorologstationen är naturreservat numera.

      Tredje största etniska grupp efter skandinaver och ryssar är thailändare har jag för mig, som jobbar där som städare mm ett tag och åker sedan tillbaks till thailand. Det borde ju vara möjligt för folk från andra länder att göra detsamma, kanske tom starta en resturang med mat från deras hemland. Iofs kanske dyrt att få exotisk mat fraktad dit.

      Radera
  2. Ok, låter intressant... men, hur startar man eget? Hur registrerar man ett företag på Svalbard?

    SvaraRadera