måndag 6 februari 2012

Vägra följa gruppen


Den inringade mannen på bilden (hittad här) vägrar göra nazihälsningen. Han står upp för sina åsikter i en tid då det är farligt att göra det. Jag kan slå vad om att det är många, om inte de flesta, som inte är nazister på bilden, men endast en säger ifrån. Grupptryck är farligt. Vi borde alltid säga ifrån när folk runtomkring oss uttrycker sina dåligt underbyggda etatistiska åsikter. Vi måste visa att "alla" inte tycker så; att det finns ett alternativ; att man inte behöver följa med fårskocken.

I ett berömt psykologiexperiment deltog ett antal högskolestudenter i ett fejkat syntest. De skulle titta på bilder som den nedan och avgöra vilken av linjerna till höger som är lika lång som den till vänster.
Men experimentet gick inte ut på att testa synen utan att testa hur man reagerar på grupptryck. Alla utom en av de tillfrågade var skådespelare och hade fått instruktioner att att svara fel på ett visst antal av frågorna. Alla skådespelarna hade samma svar. Den ensamme killen i varje grupp som inte var skådespelare var de egentliga försökspersonerna. En kontrollgrupp, utan något grupptryck, svarade rätt på nära 100% av frågorna. Så hur blev svaret för de som utsattes av grupptryck att svara fel? Förvånansvärt många böjde sig.

"Solomon Asch thought that the majority of people would not conform to something obviously wrong, but the results showed that 24% of the participants did not conform on any trial. 75% conformed at least once, and 5% conformed every time (37% conformity over subjects averaged across the critical trials)."

Grupptryck är något väldigt kraftfullt. Men det går att knäcka. Samma test visar att det räcker med att en enda av skådespelarna avviker från gruppen för att försökspersonen ska göra detsamma. Den avvikande skådespelaren behöver inte ens ha samma åsikt som försökspersonen, det räcker med att han avviker.

"When the confederates are not unanimous in their judgment, even if only one confederate voices a different opinion, participants are much more likely to resist the urge to conform (only 5-10% conform) than when the confederates all agree. This finding illuminates the power that even a small dissenting minority can have. Interestingly, this finding holds whether or not the dissenting confederate gives the correct answer. As long as the dissenting confederate gives an answer that is different from the majority, participants are more likely to give the correct answer."

Det är detta som jag menar med att vi måste stå upp för våra åsikter, även när det kan kännas jobbigt. Vi kan vara de ensamma rösterna som får andra tvivlare att också säga emot. Så, stå upp för vad du tycker och vägra följa gruppen!

3 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg. Vi måste våga stå för det vi tror på...för allas bästa.

  SvaraRadera
 2. Tack!

  Ja verkligen. Det är värt att tänka på detta när man hamnar i en svacka och inte orkar debattera. Att denna bloggen finns är enbart för att jag fick veta att jag faktiskt lyckats övertyga några stycken och lågan tändes igen. Att stå upp för sina åsikter får faktiskt andra att tänka till.

  Och om man är nere för att opinionen är såpass oliberal som den är, så blir den ju ännu mindre liberal om man håller tyst och följer strömmen.

  SvaraRadera
 3. hur fungerar detta i en nationalstat byggd på lögn?

  SvaraRadera