söndag 12 juni 2011

Orwellianskt svenskt nyspråk

Från SvD angående SSUs utspel om att införa skolplikt från tre års ålder. Det jag reagerar på är alternativen i pollen. Varför finns inte ett alternativ med högre ålder med? Eller att avskaffa skolplikten? Det påminner mig om nån poll Aftonblader hade för några år sen som löd något liknande: "Om du var politker och fick pengar över i budgeten, vad skulle du göra med dessa?" De hade en massa galna alternativ. Men de saknade det viktigaste - att helt enkelt ge tillbaks pengarna till de de tagits ifrån. Är det så galet att vilja avskaffa skolplikten (eller ge tillbaks skattepengarna) att det inte spelar någon roll att ha med alternativet för ingen ändå kommer kryssa i det? Eller är det så att dessa alternativ inte ens existerar i journalistens tankevärld? Vilket det än är så är det ganska skrämmande.

"Named must your fear be before banish it you can." --Yoda

Jag tänker osökt på Orwellianskt nyspråk (även om det kanske är att göra en höna av en fjäder) där ord och tankar som staten inte godkänner helt enkelt plockas bort ur ordlistan. Och på så vis kontrollera vad undersåtarna tänker. Om man aldrig stöter på ett visst koncept och utöver detta inte har vokabulären att uttrycka det så är det väldigt svårt att tänka på detta koncept. Från Wikipedia:

"The "B" group of words is deliberately constructed to convey more complicated ideas. The words in this group are compound words with political implications, and aim to impose the mental attitude of the Party upon the speaker. For example, the Newspeak word "goodthink" roughly means "orthodoxy"."

Känns inte detta igen? De flesta har inte på allvar stött på konceptet frihet. Dessutom betyder inte ordet frihet frihet, och inte heller anarki anarki (eller liberalism liberalism, kapitalism kapitalism osv). De flesta saknar helt enkelt verktyg för att verkligen tänka på konceptet frihet. Dessutom så har det gått inflation i ordet demokrati så det skriker om det. Man kan tex höra att internet är demokratiskt, vilket det verkligen inte är. Internet är i det närmaste ren anarki. Men anarki betyder inte anarki för vanligt folk. Internet är bra, dvs "goodthink", och i dagens svenska nyspråk så blir det demokrati, dvs "orthodoxy".

Allt som är bra med X är "demokratiskt", även om just det som är bra med X är det som INTE är demokratiskt. Frihet är slaveri och krig är fred. Vi behöver kanske inte vänta till 2050 för att oldspeak ska ha försvunnit. Vi har redan tagit ganska många steg på vägen dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar