lördag 11 februari 2012

Recension av Welcome to Free America av David Barker

Efter att mises.se och Calle tipsade om David Barkers Welcome to Free America så köpte jag den på stört. Som jag skrivit tidigare så är det en guide till de som immigrerar till forna usa år 2057, ca 20 år efter den totala kollapsen av staten (både federal och delstatlig), där nu anarkokapitalism råder.

Boken är lättläst och kort, ca 100 sidor, och innehåller i princip inga teoretiska utläggningar alls då den bara förklarar hur Ankeborg förmodligen skulle fungera och inte varför. Detta är både ett plus och ett minus; om den innehållit alla "varför" så skulle boken varit en tegelsten, men ibland tyckte jag vissa utläggningar var väl korta och man lämnas med känslan "jaha, ok, men varför då?". Och detta trots att jag skulle anse mig väldigt påläst om hur Ankeborg skulle kunna fungera, åtminstone relativt de jag antar boken är riktad till, de som är skeptiska till statsmakten men ännu inte kallar sig libertarianer.

I första kapitlet beskriver han hur den amerikanska staten kollapsade. Utdraget krig i mellanöstern, hyperinflation, milisers motstånd mot poliser och skatteindrivare ledde till att staten var "tvungen" att driva in skatter genom att skicka soldater till företag för att stjäla deras pengar och kapital. Detta ledde till att fler vaknade upp och såg staten som den maffiaverksamhet den alltid varit. En liten sidnotis som fick mig att le stort var när han säger att namn på stater/länder numera ej skrivs med stor bokstav i början på namnet, detta för att visa att man inte respekterar dem. Jag log för att Grevad Lux redan börjat med detta, och jag apat efter.

Han går vidare med att beskriva de immigrantbyar som de flesta åker till när de anländer till det han kallar Fria Amerika (dvs forna usa). Dessa ägs av företag som tillhandahåller sjukvård och försvarstjänster så länge de befinner sig i byarna (vanligtvis upp till två veckor) eller tills de blivit anställda och skaffat egna sjukvård- och skyddsförsäkringar.

I resterande kapitel beskriver hur man hittar ett jobb, boende, skyddsfirma osv; hur konflikter löses mellan kunder till olika skyddsfirmor, hur privata fängelser fungerar, fritt bankväsende och konkurrerande valutor mm. Det mesta han skriver om känns vettigt, och han tar ofta upp att det skiljer sig markant mellan olika stadsdelar i vissa städer; vissa områden förbjuder vapen, andra uppmuntrar vapenägande osv. Men om barnarbete vet jag inte om jag håller med honom. Han skriver:
"Child labor is common in many areas of Free America, particularly where many new immigrants reside. Working conditions are a matter that is negotiated between employers, parents, and their protection firms. Large scale boycotts against firms employing children have proven ineffective, and the practice has continued. In wealthier areas, however, child labor is far less common or nonexistent."
Jag kan se att tex immigranter från extremt fattiga områden som kanske inte kan läsa osv skulle kunna sätta sina barn i arbete, såsom de gjorde i sina hemländer. Dock är invånarna i Fria Amerika de rikaste i världen, vilket också nämner i boken, så jag förstår inte varför välgörenhetsorganisationer helt enkelt skulle betala föräldrarna för att ge barnen en skolgång istället för att jobba (eller helt enkelt gå med på att sälja barnen till adoptionsfirmor).

Hursomhelst så är det en läsvärd bok och han avslutar med att beskriva hur Fria Amerikas relationer till stater. Dessa är väldigt dåliga och många stater är öppet fientliga. Detta för att om det går bra för Fria Amerika så kommer även deras invånare vilja avskaffa staten. Vissa stater har tom attackerat och konfiskerat last från handelsfartyg från Fria Amerika. Dock har skyddsfirmorna utökat sin verksamhet och byggt militära flottor för att skydda viktig handel.

Jag vet inte om jag skulle rekommendera boken för någon helt oinsatt i libertarianism. Han tar inte bara upp positiva saker och utmålar Fria Amerika som någon utopi. Det hade varit väldigt bra om någon hade skrivit en liknande bok om dagens usa; om alla regleringar, oskyldiga männisor i fängelse, krig, korruption osv, så att man lätt skulle kunna jämföra samhällena.

Förresten så såg jag nu att Molyneux intervjuat författaren. Är inte världens bästa, men de diskuterar bla "frivilligt slaveri" vilket är ganska intressant.

2 kommentarer: