onsdag 30 mars 2011

Hur man bränner hemma


Har det hänt att du gått till bolaget och inhandlat en flaska Explorer i rent berusningsyfte? Det var tråkigt att höra, när det hade kunnat räcka med att gå till dunken under diskbänken i köket. :)

Jepp, nu är det slut med att kasta bort sina surt förvärvade slantar i spritmonopolets malström, den kloke och sinnade mannen/kvinnan bränner hemma och så här går det till;

Paraphernalia
 1. 2st 25-liters jäshinkar med lock och jäsrör.
  2st 10-liters dunkar med skruvkork.
  2st 10-liters plasthinkar helst vita.
  25-liters dunkar eller damejeanner är bra att ha om du har tänkt bunkra denna ädla dryck.
  1st tratt ca 20 cm diam med grov pip.
  Spara också petflaskor som framtida dryckeskärl.

 2. 1st fullt dränkbar doppvärmare med termostat.
  (rekommenderar denna då den fungerar utan modifikation)

 3. 1st reningsapparat för att rena spriten. Skit i de dyra elektriska, de är inte bättre, jag rekommenderar denna starkt.

 4. 1st glastermometer.

 5. 1.5 m silikonslang 8-12mm diam. att använda som hävert.
Ingredienser
 1. Turbojäst av god kvalité.

 2. Vanligt socker (Willys och Lidl är billigast för närvarande).

 3. Vatten.

 4. Aktivt kol (rekommenderar stenkol t.ex. PGW 20x40).
Ett bra ställe att köpa grejer på är http://www.vinshoppen.se men leta runt.

Procedur
För att sätta igång med jäsningen löser du upp anvisad mängd socker i varmt vatten. Man kan nog använda varmvatten från kranen, själv kokar jag upp vatten mha vattenkokare och spis. Det luriga är att inte få lösningen för varm eller för kall, därav är termometern ett gott hjälpmedel. Vanligen skall lösningen ligga mellan 25-30 ⁰C men det bör stå på jästen. Jäshinken skall sedan stå på ett relativt svalt ställe ca 18-22 ⁰C. Jäsningen kan då ta något längre tid, men i gengäld blir alkohalten högre och processen renare. Njut av doften!

Under tiden det jäser är det dags att bygga plastbrännaren. Till detta används den andra jäshinken och en plasthink enligt följande principskiss.Använd din egen kreativitet när du bygger plastbrännaren. Det viktiga är att hinken med mäsk står stadigt och att apparaten är någorlunda tät. För sladden skär du lämpligen upp ett hål att trä kontaken eller doppvärmare igenom. Till ovannämnda doppvärmare medföljer tätning. Fler designer på plastbrännare finner du på nätet.

När du skall tömma över färdigjäst mäsk till plasthinken för bränning kommer häverten väl till pass. Lyft försiktigt upp mäsken på en bänk och töm av ca 8-9 liter. Med denna metod undviker man både spill och att en massa jästgegga följer med.

Att bränna med plastbrännare tar tid. Fördelarna är att det är enkelt och billigt att bygga en, samt att det blir väldigt stark och ren sprit om du bränner vid rätt temperatur, ca 45 ⁰C. Att få ut all sprit ur 8 liter mäsk tar knappt 3 dygn. Du bör kunna hoppas på att få ut mellan 6 och 9 liter sprit per 25 liter mäsk, beronde på hur hög alkoholhalt du lyckats jäsa.

Bränningen behöver ske under viss uppsikt. Temperaturerna är inte höga, men en kortslutning tillsammans med förångad sprit bör tas i beaktande. Dock ingen explosionsisk så länge du har god ventilation i rummet. Ha en brandfilt alt. brandsläckare nära tillhands, samt fungerande brandvarnare.

När du byter mäsk tänk på följande: Doppvärmaren är varm, stäng av den och lägg den i en spann med ljummet vatten under tiden. Se till att inte spilla mäsk i spriten. Töm spriten i en utav 10-litersdunkarna mha. tratten.

När du har en produktioncykel med rå sprit färdig kan det vara dags att rena (om du inte är för törstig för att orka vänta dvs). Blöt alltid ned kolet innan det används. Om du vill vara duktig, så gör du även så här. Ett rör med kol kan rena ca. 25 liter sprit innan reningen försämras enligt min erfarenhet. För att få i kolet i röret, använd den grovpipiga tratten. När du börjar rena kommer först vattnet ut, sedan spriten. Låt den rinna ut i den andra 10-litersdunken eller en hink. Smaka av!

En sann entusiast renar både en och ett par gånger till. Detta är dock helt onödigt för gemene man.

FAQ
Q: Kan det inte bli träsprit, dvs metanol, när man bränner? Av sånt kan man ju bli blind!
A: Nej, detta är en vanlig missuppfattning som sprids vidare genom myndigheters och medias propaganda. Vid jästcellernas metabolism bildas etanol, inte metanol. Vid bränningen separerar man bara redan befintligt innehåll i mäsken, alltså ingen risk för förgiftning. När någon blivit blind eller dött av att dricka "svartsprit" så rör det sig om att nåt jävla rövhål har sålt denne industrisprit som innehåller metanol, istället för hederligt hembränt.

Q: Hur stark blir spriten?
A: Det går att sätta eld på den. Ungefär 35-45 vol%.

Q: Smakar det nåt vidare då?
A: Oh ja! Eller smaken är ju olika men en välgjord, välrenad hembränt är varken mer eller mindre vämjelig än en billig vodka så som Explorer. Lämpligen späder man med läsk, tex Trocadero. Essenser kan också provas. En tes styrkt av anekdotiska evidens gör gällande att man dessutom blir mindre bakis av hembränt. Jag är benägen att hålla med.

Slutsats
Omkostnaderna för hembränning behöver inte ligga på mer än 10-15 kr/lit inkl. moms. Det är också en kul hobbysyssla och en utdöende konst värd att hålla vid liv. Framförallt är det dock en spark i röven på alla moralivrare och överförmyndare som vill styra och ställa över hur du sköter din egen förtäring, och som gnuggar händerna när skattepengar från spritmonopolet klirrar ned i statskassan.

Så, skaffa dig ett kit och bojkotta bolaget. Än finns det tid innan valborg...
Och visst ja, alla dessa instruktioner gäller endast för utlandssvenskar, i Sverige är det ju olagligt att framställa egen sprit...

EDIT: DN.

3 kommentarer:

 1. Ska absolut koka sprit utomlands..;););)..Det är ju just vad JAG ska göra;)....

  SvaraRadera
 2. mycke bra guide :D

  SvaraRadera