torsdag 24 mars 2011

Preferenser och hur marknaden försöker tillgodose dem

Malcolm Gladwell visar att vi har vitt skilda preferenser om pastasåser, och hur marknaden gör allt för att försöka möta allas preferenser och göra oss lyckliga.


Tänk dig om det fungerade så här inom politiken! Att vi slapp ett paket med lagar och levnadsregler till alla. Att vi slapp stöpas i samma form. Att vi slapp en "one size fits all"-politik. Alla människor har olika preferenser och dessa kan inte tillgodoses av en monopolist. Varken preferenser angående pastasåser, vägar, leksaker eller rättsväsende kommer tillgodoses av någon som med våld, eller hot om våld, tvingar dig att betala för "tjänsten" vare sig du uppskattar den eller inte.

Lev som du själv vill, och låt andra leva som de vill. För att parafrasera Magnus Betnér (jag hittar inte klippet) om droger och dess skadeverkningar

"Man ska leva ett långt liv, långt och skittråkigt ska det vara!"

Vill du inte ta droger? Ta inte droger! Vill du inte ha bögsex? Ha inte bögsex! Vill du ge bort hälften av din lön till kroniska lögnare som aldrig haft ett riktigt jobb och inte kan balansera en budget? Gör det! Vill du fråga någon främmande tant om lov innan du byter fönsterlist på sommarstugan? Gör det för allt i världen, men tro aldrig det är ok att trycka ner dina preferenser i halsen på oss andra. Då är du bara ett jävla rövhål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar