Strax efter Riksdagen beslutade att åka och kriga i Libyen uppdaterades listan över svenska krig på Wikipedia där Libyenkriget lades till. Som ni ser så är det numera borttaget. Högst upp på sidan, i versaler, kan man läsa
... Fredsbevarande (eller fredsskapande) insatser från 1960-talet och framåt räknas inte dit.
Ok, fredsbevarande kanske jag kan köpa att det inte är krig, dvs ockupera ett område efter de egentliga striderna ägt rum. Men fredsskapande... hur är inte det krig? Det är Orwellianskt nyspråk så det skriker om det! Svenska soldater krigar inte, dom fredsskapar. Vilket skämt. Jag hoppas att svenska folket inser att man inte längre kan säga att Sverige minsann inte krigat på 200 år. Och varför skriver inte media om det i klartext? Afghanistan är i mina ögon ett krig, men kan väl läggas under kategorin fredsbevarande, men Libyen kan det då verkligen inte.
Stockholms universitet anordnar debatt om
SvaraRaderasvensk militärt engagemang i Libyen
Sveriges militära engagemang i Libyen är ett unikt uppdrag som vissa tror är historiskt betydande. Varför är Sverige engagerade i vad somliga kallar en humanitär misssion och andra ett inbördeskrig? Bör Sverige använda sitt flygvapen till Nato-ledda insatser i Libyen? Är detta motiverat med militära, etiska och politiska argument? Har den Libyska kampanjen stoppat massmorden på civila? Vilka är fördelarna eller kostnaderna i Natos kampanj för Libyen och Sverige?
Stockholms universitet kommer att anordna en debatt om dessa frågor med Eva Björklund, redaktör och medlem i Sveriges Fredsråd, och Fredrik Malm, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet/ liberalerna. Moderator för debatten är Fil. Dr. Pål Levin från Stockholms universitet. Docent Jonathan Feldman kommer att introducera debatten.
Debatten kommer att hållas på rum E497, Frescati, Hus E, Stockholms Universitet, tisdag, 31 maj, kl. 15-17.
Vi ser fram emot ditt eventuella deltagande.