Upphovsrätt och patent är statliga privilegier, dvs företag och personer ges monopol på ett produktionssätt/whatever. Detta är naturligtvis inte bra. Men det finns ett sätt att kringgå all copyright-tjafs utan att behöva ladda ner cracks och keygens, och det är helt enkelt att använda open source-mjukvara (och freeware). I princip allt en vanlig användare behöver finns som open source (dock inte spel. även om många går att köra i Linux via Wine). Iom att antalet läsare på bloggen har stigit har andelen läsare som använde som använder Windows stigit med. Just nu ser fördelningen mellan operativsystem (OS) och browser ut som följer.
Andelen "Linux" syns inte ens (och med "Other Unix" vet jag inte vilket OS de syftar på, men andelen är säkert alldeles för liten). Iom att senaste versionen av Ubuntu, Ubuntu 11.04 Natty Narwhal, släpps idag tänkte jag att det vore bra att promota det lite.
Ubuntu är för den som inte vet ett open source-operativsystem uppbyggd kring Linux-kärnan och är ett fullgott alternativ till bjässarna Windows 7 och OS X. Det är helt gratis och lagligt och finns att ladda ner här. För den som sitter i Windows och inte känner sig särskilt bekväm med att partionera hårddisken så finns Wubi, ett program som installerar Ubuntu på en virtuell hårddisk i Windows. Vid uppstart väljer man sedan vilket OS man vill starta. Fungerar mer eller mindre som dual boot, om än att Ubuntu går (marginellt) långsammare än om det legat på en egen partition. Väl i Ubuntu så finns fullgoda alternativ till alla vanliga program i Windows och Mac.
- Firefox eller Chrome ersätter Internet Explorer och Safari.
- OpenOffice eller LibreOffice ersätter Microsoft Office-paketet.
- Pidgin eller Empathy ersätter MSN och annan dynga.
- GIMP ersätter Photoshop.
- Banshee eller Rythmbox ersätter Itunes mm.
Fördelen med att använda Linux är självklart att du aldrig någonsin behöver köpa något OS igen, du behöver inte bry dig om virusskydd, det finns en gigantisk hjälpsam community att fråga om hjälp om något krånglar och du stöder inte företagen som lever på statliga privilegier.
För den som känner sig ännu mer vågad så rekommenderar jag Arch Linux vilket i min mening är den bästa Linux-disten, som jag själv använder. Det är dock mer komplicerat att installera då det tex inte ingår något GUI i grundpaketet. Men ArchWikin är utförlig, communityn hjälpsam och det finns tutorials på youtube, tex den här.
Och för den som blivit intresserad av att testa Ubuntu (eller Arch), tveka inte att fråga om råd här på bloggen, även om ubuntuforumen är väldigt bra. För den totala nybörjaren så kan tex en sån sak som att "sudo" utelämnats i kommandon tagna från forumen sätta käppar i hjulet. Hoppas "Linux"-pajbiten stadigt kommer att växa månaderna framöver och åtminstone bli synlig. För den intresserad av kritik av intellektuell egendom rekommenderar jag Against Intellectual Property av Stephan Kinsella.
Jag har använt Ubuntu i flera år nu och har under den tiden aldrig velat gå tillbaka till något annat.
SvaraRaderaLinux är ett utmärkt exempel på vad individer kan åstadkomma bara för att de vill göra något bra. Kan du föreställa dig hur ett operativsystem utvecklat på uppdrag av svenska staten skulle se ut?
Hur skulle det se ut? Ja kanske nåt sånt här...
SvaraRaderahttp://img42.imageshack.us/i/59860408.png/
Hahahaha, den där skrattade jag högt åt. =)
SvaraRaderaLinux ja.... Det lockar men är ändå lite läskigt... Det värsta är det här med spel som är gjorda för windows. Blir det inte lite hackigt att köra spel genom emulator?
I övrigt känns det ganska lugnt. Photoshop skulle ju också gå att köra via emulator, men OpenOffice har jag redan använt ett tag.
Kan hända att det blir en test med det där Wubi så småningom. Så länge Win XP klarar det jag vill göra känns det onödigt. Har iaf inte sponsrat Microsoft med ett öre för det så samvetet är rent på den fronten.
Wine är ingen emulator. Wine står tom för "Wine is no an emulator". :P
SvaraRaderaMen många spel funkar bra i linux. Speciellt de populära. Tex blizzardspelen funkar finfint, de jag testat iaf.
Jag skulle nog rekommendera att gå över till GIMP istället för att använda photoshop i wine.
På min stationära innan jag installerade win7 på den så var i princip allt crackat. xp, cubase, pluginsen i cubase mm. Var alltid nåt som krångla. Nu har jag iofs win7 på den för att sc2 ska kunna köras på ultimate. SBorde iofs installera Arch på den för det är jävligt gött att ha en clean, snabb dator med enbart opensource och freeware. :P
Nähä, lät misstänkt likt en emulator på beskrivningen så jag antog det. =) Läste lite om det nu och blev lite klokare.
SvaraRaderaKollade lite tester igår kväll med ubuntu vs win xp och win 7 och blev inte speciellt imponerad av snabbhet iaf. Utrymmet för full installation är däremot riktigt imponerande!
Men så länge XP funkar (och jag behåller den här hårddisken) får det nog vara kvar.
Jag körde Ubuntu några månader för ett år sedan. Slutade med det för att det blev väldigt omständligt att byta mellan windows och Ubuntu i och med att jag spelade en hel del. Nu här jag inte spelar längre och köpt en bärbar dator har jag tänkt på att återvända. Vilken dist av Ubuntu rekommenderar Du för en kontorsdator? Lubuntu, Xubuntu eller vanliga? Och fungerar Linux bra tillsammans med Android?
SvaraRaderaDet finns så otroligt mycket linux-distros att jag knappt vet var jag ska börja! :D
SvaraRaderaJag är inte ett fan av Unity, som vanliga Ubuntu kör. Tycker det känns mer som ett OS för en smartphone. Om jag skulle välja en Ubuntudist så skulle jag nog välja Kubuntu. Vad jag sett av KDE 4.7 så ser det väldigt najs ut. Dock är inte Kbuntuu så leightweight. Om det är ett bekymmer så är Lubuntu eller Xubuntu bättre, fast dom är inte lika utvecklade.
Jag har hört väldigt bra saker om Linux Mint, vilket brukade vara en dist baserad på ubuntu, men på senare tid har dom även släppt debian-baserade distar. "Vanliga" Mint kör Gnome 3 tillsammans med MATE då gnome 3 ärligt talat inte är så vidare användaranvändligt. Visst gnome3 är snabbt och så, men många har slutat använda det. Det är därför dom kör MATE för att få det med som gnome2. I Mint 13 så kommer deras fork av gnome2, Cinnamon, vara standardfönsterhanteraren. Cinnamon ser väldigt, väldigt lovande ut! Går självklart att installera Cinnamon i vilken annan linuxdist som helst iofs.
Om du känner dig bekväm med terminalen och lite äventyrlig så rekommenderar jag starkt Arch Linux. Det är helt klart den bästa distron i mina ögon. Dock är den svår att börja med om man inte vet vad man gör, men det finns väldigt bra wikis för installationen och jag kan hjälpa till också om det är så. Vill du testa på Arch (men inte ren arch) finns det två arch-för-nybörjare-distar; bridge linux och manjaro linux. Manjaro är fortfarande i teststadiet men ser väldigt lovande ut. Kanske blir den jag rekommenderar till folk om nåt år. Bridge har jag inte testat men är arch+xfce med gnome2-look. Verkar bra. Det finns dessutom Chakra Linux som började som arch+kde men har nu forkats från arch och har sina egna repositories. Jag ska ta och testa Chakra idag, har hört att det är en najs distro.
Ett tips är att ladda ner virtualbox och alla linuxdistar du tycker verkar intressanta, installera dom i virtualbox så kan du testa på alla.
Har du fler frågor är det bara att fråga! Finns ju massa mer; fedora, mandriva, debian, gentoo osv osv. Jag har inte testat alla men nästan alla stora distros.
Tack för att du tog dig att svara så utförligt! :D
SvaraRaderaHur tungt det är torde inte vara något större problem. Fungerar samma program till alla olika distar? Är det någon skillnad på hur de fungerar med hårdvara? Vad är fördelen med Arch framför Ubuntu förutom det rent grafiska? Rekommenderar du en total linuxnybörjare att ta steget från windows till Arch eller bör man först gå till någonting lättare?
Jag skulle inte rekommendera steget windows -> arch! :) Fördelen med arch är att man mer eller mindre bygger sitt eget system; inga onödigheter eller program med överlappande användingsområden (om man inte vill ha det). Man väljer fönsterhanterare, loginmanager, program, design osv osv. Och archs repositories är väldigt bra, har aldrig haft några problem med program som krånglar osv (som jag ibland haft i windows och ubuntu). Dessutom får man alla uppgraderingar till arch före ubuntu eftersom arch är rollingrelease till skillnad från ubuntu som kommer med stora uppgraderingar var sjätte månad.
SvaraRaderaTror hårdvaran inte ska vara några problem. Jag hade lite problem med ljudet i ubuntu 8.10 (högatalarna mutades inte när jag stoppade in hörlurarna), men jag antar att all vanlig hårdvåra stöds numera.
För att få en mjuk övergång windows -> linux skulle jag nog köra på linux mint gnome, linux mint kde eller kubuntu och sen när man blivit van vid linux gå över till linux mint debian, arch eller debian, dvs nån rollingreleasedistro som i min mening är bättre (fast lite svårare).
Vilken distro du än väljer så kan jag ta och installera den i virtualbox och hjälpa dig om det är nåt som krånglar!
Då tar jag och väntar med Arch.
SvaraRaderaJag håller på att ladda ner Kubuntu x64 nu tänker testa den med skiva utan installation. (virtualbox?)
Virtualbox är ett gratis program för att köra operativsystem i sk virtuella maskiner. Så tex behöver man nåt (ej extremt resurskrävande) program i nåt annat operativsystem så behöver man inte dualboota utan helt enkelt köra windows/linux/mac i ett fönster i sitt vanliga OS. Skitsmidigt och kul att testa nya grejer.
SvaraRadera