fredag 22 april 2011

Att nå vänstern

Som anarkokapitalist placeras man ofta till höger om de borgerliga på en höger-vänsterskala eftersom man vill ha "ännu friare kapitalism" och "ännu mindre stat". Att klämma in alla politiska uppfattningar på en axel är så klart näst intill meningslöst men likväl är det så folk lär sig tänka kring politik idag. Detta bäddar för dålig kommunikation med vänsterkanten, eftersom anarkokapitalismen för dem ses som det mest avlägsna alternativet att ens föra diskussioner med. Det är synd när det verkar finnas folk inom vänstern som faktiskt delar många sympatier och bekymmer med anarkokapitalister, och som skulle kunna tänkas överge staten som medel för sina mål om de bara fick se på situationen ur ett anarkokapitaistiskt perspektiv. Men hur bär man sig då åt för att nå ut till dessa potentiella frihetskämpar som riskerar drunkna i etatismens kvicksand?

I detta lustiga och intressanta anförande berättar Roderick T. Long om problemet och om hur han tror man tar sig an det.

3 kommentarer:

  1. Tycker han har helt rätt. Många, inklusive mig själv, gör felslutet att försvara vad som sker på marknaden idag. Det är en väldigt skev marknad vi har idag och vi borde inte automatiskt försvara något bara för att det är företag som gör det. Utan staten skulle det kanske inte ske.

    Som han säger, så tror jag det skulle uppstå otroligt många fåmannaföretag i en fri marknad och de riktigt stora företagen skulle få det svårt då de faktiskt är stora planekonomiska öar i marknaden.

    SvaraRadera
  2. Hm...

    Jag tror att jag pratat mer med vänsterpersoner av första sorten än andra, för vad de klagat på marknaden verkar oftast ha varit fundamentala saker med den. Som en sådan sak som att man på en fri marknad är "tvingad" att arbeta, annars dör man (medan "alla" i välfärdsstatens förlovade land slipper arbeta, och det bör man ju få betalt för ;-)), eller att stora företag är hierarkiska och att dessa av naturen är onda. Men för alla andra invändningar som läggs fram mot marknaden kan det vara av godo att följa Longs råd och påpeka att en fri marknad skulle vara mycket bättre på att lösa folks problem än vad som är accepterat i daglig debatt. Den poängen tycker jag dock är vanlig och drivande i svensk liberalism, kanske dock för att jag läst så mycket av Norberg som utstrålar det så väl, men bör ändå drivas på mer. Men det tål att upprepas. Skall ta och skriva lite om det, tror jag nog.

    Annars har jag inte läst så mycket om huruvida regleringar överlag gör att storföretag finns eller inte. Känns som att det är bäst att separera den frågan från huvudargumentet. I alla fall finns det givetvis regleringar som gynnar storföretag, men det bör kommas ihåg att de kom till under den mest laissez-fairiga eran av människans historia, och att det väl finns ekonomiska argument för att även planekonomiska öar skall vara stora.

    SvaraRadera
  3. Ja, skriv ett inlägg, det var längesen nu. :)

    Jag ska genast ta och lyssna på econtalk-länken, verkar väldigt intressant.

    SvaraRadera