tisdag 5 april 2011

Liberalism och klimatförändringar

Av nån anledning hade jag helt och hållet missat bloggen libertarianism fram tills igår. Han (jag är fördomsfull, jag vet) skriver i ett inlägg om FreedomFest Stockholm 2011 något som jag tycker är värt att belysas om den liberala rörelsen. Det är skepticismen till, eller rent ut sagt förnekelsen av, teorin om den antropogena klimatändringen. Visst, folk är berättigade att hysa vilka åsikter de vill, men att bjuda in en skribent från bloggen The Climate Scam som talare på FreedomFest är enbart kontraproduktivt för den liberala rörelsen. Ungefär som att bjuda in någon månlandningskonspiratorisk dåre.

Jag är en fysiker, men ingen klimatfysiker, och är liksom de allra flesta liberaler en lekman inom klimatforskning. Och är inte det mest rationella för en lekman att mer eller mindre lita på vad experterna säger? Liberaler, som i vanliga fall är för rationalitet och vetenskap, börjar gapa om solen, vulkaner och  konspiration när klimatförändringarna tas upp. Och detta utan att ha någon som helst expertis i området. Jag frågar mig varför, och jag tror jag har ett svar.

Problemet ligger i att varje person åsamkar små skador på andras egendom, och detta under lång tidsrymd. Idag är det så gott som omöjligt att försöka påvisa vem som skadat vem, och allt som oftast är skadan inte skedd än. Skadar man någons egendom ska man bli ersättningsskyldig, men i detta fall så går det inte att veta vem som är skyldig vem vad. Ägarna av ett kolkraftverk borde vara skyldiga massvis med människor ersättning, men det går inte att veta vilka. Detta är ett stort problem för liberalismen, i min mening det största. Och svaret är inte att hålla för öronen och lalla att problemet inte existerar, så som arrangörerna för FreedomFest verkar göra.

Vi måste inse att det är ett problem och komma med lösningar, inte svepande bortförklaringar. Men som David Deutsch (förövrigt en av mina favoritfysiker) säger i videon nedan 15 min in, så kommer inte klimatforskare mf med lösningar heller. Han jämför dem med läkare som inte försöker läka brutna ben, utan att komma med förslag till hur man inte bryter dem från början. Vetenskapsmän och ingenjörer ska lösa problem, inte försöka undvika dem.


Vi måste också sluta försöka undvika problemet. Vi måste börja lösa det.

EDIT 1: Jag borde tillägga att jag och den andre skribenten på bloggen har delad uppfattning i denna fråga. Han får ta och skriva ett inlägg själv om det hela om han orkar. :)

EDIT 2: Läs gärna Carl Jaokobssons inlägg om klimatfrågan.

3 kommentarer:

  1. Jag instämmer i att det förmodligen är mest kontraproduktivt att förneka klimatförändringarna. Personligen tycker jag att alternativa förklaringar ofta känns ganska långsökta (framförallt de som säger att vi har haft en väldigt kall vinter i år).

    Dock tycker jag att de "lösningar" som läggs fram är oftast panikartade och i princip verkningslösa och dessa borde diskuteras mer. Att förbjuda glödlampor eller subventionera vindkraft, etanol, solkraft etc. kostar väldigt mycket men har i princip ingen effekt på på växthusgasutsläpp överhuvudtaget. Etanol/vindkraft kommer aldrig kunna ersätta bensin/kol så varför satsa på dessa saker som aldrig kommer kunna bli ett fullgott alternativ? Jag tror att många underskattar det fossila bränslets potential och hur pass energirikt det faktiskt är jämfört med förnyelsebara alternativ. Om etanol, vindkraft etc. hade varit så bra som vissa säger hade vi ju börjat använda det för länge sen istället för fossila bränslen.

    "Många bäckar små" hjälper inte heller så som jag ser det. Även om vi skulle släcka ner hela Sverige och förbjuda alla bilar och dyl. så skulle det inte få någon effekt på det globala planet.

    Om vi utgår från att utsläpp av koldioxid (och andra växthusgaser) håller på att orsaka en global uppvärmning kan detta mildras med en koldioxidskatt. Som liberal är man kanske emot detta men faktum är att släpper man ut negativa externaliteter bör man betala för dessa (personligen tycker jag att det här är det största problemet med anarkokapitalism/liberalism, är dock tacksam om någon vet ett bra argument för hur en optimal nivå av utsläpp kan uppnås i ett anarkistiskt samhälle alt. nattväktarstat utan skatt).

    Slutligen anser jag att det nog ändå kommer lösa sig till slut när oljan börjar ta slut och bli riktigt dyr. Först då kommer alternativa bränslen bli lönsamma och därmed även utvecklade. Man ska komma ihåg att på 1800-talet (tror jag) var det någon (har glömt vem) som räknade ut att om befolkningsökningen skulle fortsätta i samma takt som den gjorde då skulle Londons gator 1950 (typ) vara täckta av ett en meter tjockt lager av hästbajs.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig.

    Dock tycker jag att liberalismen måste kunna handskas med "aggregationsbrott" som Carl Jakobsson skrev. Tex om de flesta skulle gå runt och skjuta med sina luftpistoler eller dylikt mot himlen mer eller mindre hela tiden så skulle man träffas av dessa neddalande skott titt som tätt. Det skulle inte döda en, men vara sjukt irriterande och påverka ens livskvalitet. Dessutom skulle det vara omöjligt att kunna påvisa inför en domstol vem som skjutit vilka skott, och dessutom skulle skadeståndet vara oerhört litet.

    Men skulle det vara ok att gå runt och okynnesskjuta i luften (på sin egen mark) när vindarna för skotten över andra?? Om bara några enstaka gör det så skulle inte livet för andra påverkas särskilt mycket, och sannolikheten att träffas skulle vara mycket liten. Men när många gör det så blir det ett problem.

    När skulle liberaler dra en gräns och säga att det inte är ok? I frågan om utsläpp så är den individuella påverkan mindre, den är global och de totala konsekvenserna av utsläppen möjligtvis katastrofala.

    I analogi med luftpistolskjutandet så verkar klimatforskare mf jobba för att folk ska sluta skjuta, inte hur vi ska handskas med de kulor som redan avlossats och som kommer regna ner i åratal framöver. Jag tror marknaden löser det senare problemet med lätthet, folk anpassar sig vid stigande/skjunkande temepratur och ändrat väder. Hur förhindra skjutandet i Ankeborg vet jag inte riktigt. I en NV-världsstat är det ju bara att införa en koldioxidskatt eller dylikt, vilket jag tror Johan Norberg är för. I Ankeborg finns inga "top down"-lösningar på samma sätt. Nu borde jag fortsätta jobba, jag får återkomma med nån idé om hur det det skulle kunna lösas under anarki.

    SvaraRadera
  3. "Jag är en fysiker, men ingen klimatfysiker, och är liksom de allra flesta liberaler en lekman inom klimatforskning. Och är inte det mest rationella för en lekman att mer eller mindre lita på vad experterna säger?"

    Intressant men man undrar då alltså hur du väljer vilka "experter" som har rätt för någon konsensus i den här frågan finns inte.

    Hänvisar till www.petitionproject.org
    Men man kan ju blunda också...
    Klimatfrågan har blivit religion...tyvärr
    Innerst inne vet nog alla att en beskattning på en livsgivande molekyl är hopplöst korkat.

    SvaraRadera